2024. április 26., péntek

Sorjáznak az uniós figyelmeztetések, hogy Szerbiának követnie kell az EU külpolitikáját

Az uniós tisztségviselők arra figyelmeztetik Belgrádot, hogy Szerbiának, mint tagjelölt országnak követnie kell az EU külpolitikáját, beleértve a Moszkva elleni korlátozó intézkedéseket is, írja a 021.rs hírportál.

Szerbia háromszor szavazott Oroszország ellen az ENSZ-ben, de csak azokat a döntéseket támogatta, amelyek nem kapcsolódnak szankciókhoz. Az ország támogatta az Ukrajna elleni orosz agressziót elítélő határozatot, az Oroszország azonnali leállítását követelő állásfoglalást, valamint Oroszország kizárását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából – emlékeztet a Szabad Európa Rádió, hozzátéve, hogy a belgrádi tisztviselők szerint támogatják Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

Analena Berbok, Németország külügyminisztere azt nyilatkozta, amennyiben Szerbia az Európai Unió tagja szeretne lenni, akkor az ilyen helyzetekben döntő fontosságú az EU külpolitikájának támogatása és a megfelelő szankciók alkalmazása.

„Létfontosságú lesz Szerbia külpolitikájának az EU közös kül- és biztonságpolitikájához való igazítása, különös tekintettel az Oroszországot érintő döntésekre, beleértve a szankciók bevezetését is” – mondta Frank-Walter Steinmeier német elnök.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos az árpilis harmadikai választások alkalmával közös nyilatkozatban fogalmazták meg gondolataikat az ügyben. Mint írták, az Ukrajna elleni provokálatlan és indokolatlan orosz katonai agresszió idején azt várják el Szerbiától, mint tagjelölt országtól, hogy feleljen meg az EU álláspontjának.