2024. április 26., péntek

Elénekelt férfisorsok

Gubinecz Ákos lemezbemutató koncertje Szabadkán

Szombaton este Gubinecz Ákos népdalénekes, népzenész tartott lemezbemutató koncertet a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az est folyamán az előadó Határtalan férfiének című szólóalbumáról adott elő népdalok, többek között nagyszalontai pásztordalokat és Rákóczi kesergőjét is hallhatta a közönség. A koncerten közreműködött Hegedűs István és a Juhász zenekar.

A koncert után Gubinecz Ákos, aki egyébként ötödéves hallgató a Zeneakadémián, több részletet is elárult lapunknak az új albumról.

– A lemez 2021 októberében jelent meg és a férfiéletsorsot dolgozza fel. Olyan műfajok találhatóak meg rajta, amelyek a férfiak életében gyakran megjelentek, mint például katonadalok, pásztordalok, betyárdalok, de ugyanúgy megtalálhatóak a históriás műfajok is, mind például a balladák. Egy szóval egy igen sokszínű összeállításról van szó. A lemezen lévő dalok a Kárpát-medence déli sávjáról származnak, tehát Muravidék, Szlavónia, Vajdaság és Erdély egyes tájairól. A tanulmányaim alatt folyamatosan kerestem az olyan dalokat, amelyek a lemezre alkalmasak lehetnének. A legnagyobb munka az volt, hogy a zenekarokkal megszervezzük a próbákat és a stúdiófelvételeket, de nagy élmény volt, hogy a mindeközben sok embert megismerhettem – mondta a népdalénekes.

Gubinecz Ákos és a Juhász zenekar (Fotó: Patyi Szilárd)

Gubinecz Ákos és a Juhász zenekar (Fotó: Patyi Szilárd)

Gubinecz Ákos a fentiek mellett elárulta, hogy a mostani albumnak lesz egy második része is, amely várhatóan 2023 tavaszán jelenik meg. Ebben erdélyi, valamint a Kárpát-medence északi és nyugati területeiről származó népdalok fognak szerepelni. Gubinecz Ákos Szabadka után hétfőn Nagyszalontán tartott lemezbemutató koncertet.