2024. április 26., péntek

Húsvétra hangolódtak

Benépesült a topolyai vásártéri otthon nagyterme, amikor műhelymunkát szervezett a Női Fórum Nefelejcs csoportja a húsvétra hangolódás jegyében. A tojásfestés különféle hagyományos és új technikái mellett különböző más, nem csak húsvétkor használatos technikákat is bemutattak, megtanulhattak a jelenlevők. Frindik Rózsika, a Női Fórum elnöke elmondta, hogy a vert csipke, a nemezelés technikáját is meg lehetett tanulni. Kiemelte az articsóka technikának nevezett eljárást, ami szintén bemutatásra került, és a tojásfestés egy új technikájának tekinthető.

Szép számban összejöttek a műhelymunkára: mintegy kilencven ember lelkesen dolgozott. A legtöbben sok mindent szerettek volna kipróbálni. Jó hangulatban zajlott az összejövetel, ami valójában az egyik nem titkolt céljuk volt még a szervezőknek, a technikák bemutatása mellett.

Azt is elmondta a Női Fórum elnöke, hogy nemcsak a környező községekből, hanem Újvidékről, Verbászról, Temerinből, Csókáról is jöttek, a szomszédos Kishegyesről négy csoport érkezett. A topolyai helyi közösség és az önkormányzat rendszeresen támogatja a hasonló jellegű műhelymunkák megszervezését. Az egyesület munkáját az elmúlt időszakban befolyásolta a járványügyi helyzet alakulása. Sok az idősebb ember a tagok között, és a koronavírus-járványhelyzet nagyon nagy hatással volt az összejövetelek megszervezésére.

A húsvétra hangolódás résztvevői nem maradtak éhesek: Márkus Ilona az udvaron szabad tűzön hatalmas üstben bablevest főzött. A rotyogó étel illata a tavaszias illatokkal vegyülve terjengett a vásártéri otthon környékén. Ilonka elmondta, hogy a bableveshez hagyományos fűszereket használ csupán, olyanokat, mint a só, a bors és a jó minőségű pirospaprika, valamint a fokhagyma és a vöröshagyma. A hagyományos magyaros ételek elkészítésekor ugyanis nincs szükség különleges fűszerekre, hanem amivel nagyanyáink is fűszerezték az ételeket, attól lesz a legjobb az étel. Mivel levesről volt szó, sárga- és fehérrépát, azaz zöldséget természetesen nagy mennyiségben tettek a csülök mellé a bablevesbe.

A Nők Kishegyesi Fórumának Kreatív Kézműves Köre szombaton Kishegyesen a tűzoltóotthonban 10 órától szervez újabb műhelymunkát. A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományápoló és Néprajzkutató Társulat kézimunkacsoportja, a topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport, a verbászi Szirmai Károly Aranykalász kézimunkacsoportja, a bácsfeketehegyi Hesztia Nők Egyesülete, a kishegyesi Petőfi Sándor ME Dália kézimunkacsoportja és természetesen a Nők Kishegyesi Fóruma Kreatív Kézműves Köre tagjainak közreműködésével folytatódik a húsvétra hangolódás.