2024. április 26., péntek

Győzelemmel búcsúzott a Szeged a BL-től

A múlt heti 25:21-es vereség után a kevés idegenben szerzett találat miatt legalább ötgólos győzelemre készült a Szeged a Flensburg ellen a decemberben átadott új stadionban, a Pick Arenában játszott eddigi legfontosabb mérkőzésén, ahol a tét a Bajnokok Ligája negyeddöntője volt. Bár a csoportkör utolsó négy meccsén nem tudott nyerni, így csak éppen elcsípte a továbbjutást, a többek között a januári Eb legértékesebb játékosának választott Jim Gottfridssont is a sorai között tudó német csapat a rájátszásban már régi fényében játszott a Szeged ellen. Így volt ez a visszavágón is, ahol öt perc után a vendégek már 3:0-ra vezettek, így téve még kilátástalanabbá az összesítésbeli győzelmet a magyar csapat számára. Bár még az első félidőben sikerült visszazárkózni, a Flensburg nem engedte meglógni a riválist, és remekül kontrázott: a szegedi gólok után gyakran még az ünnepélyes zenei betét és a 7300 néző örömujjongása sem halkult el, amikor már bent volt a válaszcsapás a szemközti kapuban. 18:17-es vezetés tudatában a második félidő elejére taktikát váltottak a vendégek, és inkább már az időt ölték a végletekig kijátszott, sokszor ötletes megoldásokkal befejezett támadásokkal. Sokáig felváltva estek a gólok, a Szegednek viszont apró lépésekben mégis sikerült felkapaszkodnia, a legjobban pedig az 52. percben állt, amikor három góllal vezetett. Itt viszont megakadt a magyar lendület, a továbbjutás esélye egyre távolabb került, és végül csak 36:35-ös, vereséggel felérő győzelmet tudott elérni a hazai csapat, ezzel pedig búcsúzott a sorozattól.

„Ez a mérkőzés nagyon másmilyen képet festett a Flensburgban játszotthoz képest, sokkal nagyobb volt az iram. Megvoltak a lehetőségeink a második félidőben, hiszen három góllal is vezettünk, de nem tudtuk megtartani a ritmust” – összegezte a vereséget a sajtótájékoztatón Juan Carlos Pastor vezetőedző, aki szerint nem azon múlt a továbbjutás, hogy Bánhidi Bence sérülés miatt a párharc egyik találkozóján sem lehetett kerettag.

Bár a szegedi kapusteljesítmény látványosan feljavult, amikor az első félidő derekán Mikler Roland váltotta Mirko Alilovićot, a túloldalon szintén remekelt a boszniai Benjamin Burić – ezt elsősorban Bodó Richárd mutatója szemlélteti, akinek 11 lövéséből csak három talált a kapuba.

„A két mérkőzés egészén a Flensburg nyújtotta a kiegyensúlyozottabb teljesítményt, nekünk viszont az első félidőben mindkét alkalommal sok gondunk akadt – fogalmazott Mikler, a Szeged csapatkapitánya. – Öt góllal kellett nyernünk, de az ellenfél az első félidőben ezt még kettő-hárommal megtoldotta, innen pedig rendkívül nehéz volt visszazárkózni. Akadtak ziccerek, hetesek, amelyek részünkről mindkét mérkőzésen kimaradtak, és ezek kulcsfontosságúak lettek volna ahhoz, hogy ott kisebb hátrányba kerüljünk, vagy itt többel tudjunk nyerni.”

A Barcelona ellenfele tehát a Flensburg lesz a május 10–11-én kezdődő negyeddöntőkben, a Szeged számára pedig ebben a szezonban a magyar bajnoki cím megszerzése marad a legfőbb cél: ennek kulcsa az április 30-án hazai pályán játszott, Veszprém elleni találkozó lesz, s a Tisza-partiakat helyezi előnybe, hogy az idegenbeli találkozót döntetlenre hozták, ráadásul a Veszprém nemrég elhullajtott egy pontot a Balatonfüred ellen is.

Eredmények, rájátszás, 2. mérkőzés: Szeged–Flensburg 36:35 (összesítésben 57:60), PSG–Elverum 37:30 (67:60). A negyeddöntőben: Veszprém–Aalborg, Montpellier–Kielce, PSG–Kiel, Flensburg–Barcelona.