2024. április 26., péntek

Oázis a város szívében

Felújítják az újvidéki Duna parkot

A tavasz, amely naptár szerint beköszöntött, kezdi kicsalogatni a székvárosiakat a betonrengetegből. Aki csak teheti, keresi a zöld környezetet, a nyugalmat, a testi-lelki gyógyulást. A Duna park, Újvidék jelképe, legrégibb és legszebb parkja, a székvárosiak „oázisa" több mint 250 növényfajtájával várja a kicsiket és a nagyokat. „Csöppi, nézd csak, természet!" – osztotta meg örömét a parkban kislányával egy távolabbi városnegyed épületében lakó édesanya. Buszjáratokkal könnyen megközelíthető a város központjában található park. II. kategóriás természeti emlék, 1998 óta a Köztársasági Természetvédelmi Intézet védelmét élvezi.

Folyamatban van a park felújítása – a látogatók kedvence, a Đura Jakšić-szobor talicskával (Fotó: Dávid Csilla)

Folyamatban van a park felújítása – a látogatók kedvence, a Đura Jakšić-szobor talicskával (Fotó: Dávid Csilla)

A park növényzete kivételesen buja a többi szerbiai parkhoz képest, és nem tudni, miért virágoznak itt jobban a fák és növények, mint más hasonló helyeken. A virágok, mint az azték körömvirág vagy az afrikai nyílgyökér, őszig kitartanak. A talaj nedves, ennek magyarázata a Duna közelsége és az a tény, hogy a föld egykor mocsár volt.

Anya és lánya (Fotó: Dávid Csilla)

Anya és lánya (Fotó: Dávid Csilla)

A parkban több mint 600 ritka fafajta és 7000 dísznövény található, 250 különböző növényfajjal. Lombhullató fák, platánok (2017-es adatok szerint némelyik 100 év feletti), lombardiai nyár, ezüsthárs, csalán, mogyoró, nyír, juhar, vadgesztenye, örökzöld fák, fekete fenyő, tuja, ciprus, alma, jegenye, puszpáng, borbolya, japánbirs, vörös vesszejű som, boróka és más cserjefaj ékesíti a parkot. Lakója a méltóságteljes, piramis alakú kocsányos tölgy is, mely védelem alá került.

A Nimfa-szobor (Fotó: Dávid Csilla)

A Nimfa-szobor (Fotó: Dávid Csilla)

A park a Duna folyó közelében található, de az északról körül ölelő Duna utcáról kapta a nevét, szerbül Dunavski parknak nevezik. Keletről az Ivo Lola Ribar, délről a Mihajlo Pupin sugárút, délnyugatról a Pionír és nyugatról az Ignjat Pavlas utcák határolják. A turisták nem egy alkalommal mielőtt sétára indulnak a parkba, megtekintik a környék nevezetes intézményeit, a Vajdasági Múzeumot, az Ifjúsági Színházat, a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumot, az Újvidéki Múzeumot vagy a Vajdasági Levéltárat.

A felfrissülés pillanataiban (Fotó: Dávid Csilla)

A felfrissülés pillanataiban (Fotó: Dávid Csilla)

A 19. század elején a mai park helyén mocsaras rét volt, amelyet a 19. század végén kezdtek kiszárítani. Az első hidromeliorációs intézkedések keretében a földet feltöltötték Az angol királynőnél (Kod engleske kraljice) szálloda felépítése céljából, amelynek épületébe beköltözött a bíróság, majd a Vajdasági Múzeum.

A védett tölgyfa (Fotó: Dávid Csilla)

A védett tölgyfa (Fotó: Dávid Csilla)

A Duna park, amely ma természeti műemlék, védett természeti érték az újvidékiek pihenésének és kikapcsolódásának zöld oázisa, 1895 óta létfontosságú összeköttetést jelent az Újvidék belvárosában élő és más városrészekben élő embereknek a természettel.

A fiatal párok fényképezkedésének kedvenc helye (Fotó: Dávid Csilla)

A fiatal párok fényképezkedésének kedvenc helye (Fotó: Dávid Csilla)

A folyó év februárjától megkezdték Újvidék legrégebbi parkjának, a Duna parknak a teljes felújítását. Mindent részletesen rekonstruálnak annak érdekében, hogy a park még közelebb kerüljön a polgárokhoz, és jobban megfeleljen az igényeiknek. A park a régi Duna utca és a régi városrész szerves része. A teljes területe körülbelül 5,58 hektár. A park projektdokumentációját dr. Ratibor Đorđević 1958-ban készítette, a parkot kivételes helynek szánta a csendes pihenéshez és a gyerekjátékhoz.

A rendezett, parkosított teret 1912 óta Đorđe Jovanović újvidéki művész Nimfák szobra díszíti. A parkban található még Đura Jakšić költő és festő bronz emlékműve, Jovan Soldatović alkotása, a Radoneszi Szent Szergej (1319–1392) böjtölő, aszkéta apátot megörökítő emlékmű, továbbá Ivanka Acin formálta Branko Radičević költő mellszobra, valamint a parkban kapott méltó helyet Miroslav Antić költő mellszobra, Pavle Radovanović jeles alkotása is. A parkban volt egy másik Soldatović-szobor is, az Őzikék című, amelyet később áthelyeztek Karađorđevóba.

A szentéletű apát szobra (Fotó: Dávid Csilla)

A szentéletű apát szobra (Fotó: Dávid Csilla)

A székvárosiak minden évszakban szívesen sétálnak a parkban, gyönyörködnek a természetben, megpihennek a hétköznapok forgatagától – családostól, barátaikkal vagy egyedül.

A legfiatalabb látogatókat elsősorban a park központi részén fekvő tavacska vonzotta/vonzza, közepén a kis szigettel. A tavat, amelyet többnyire kacsák lakják, időnként halakkal népesítik be, sokáig Isa és Bisa hattyúpár és több kacsa otthona volt az év melegebb időszakában.

Tavaszodik (Fotó: Dávid Csilla)

Tavaszodik (Fotó: Dávid Csilla)

Sok más újvidéki születésű polgárhoz hasonlóan én is őrzöm a hattyúk társaságában rólam készült fekete-fehér fényképet. Ma már hattyúk nem úszkálnak a tavacskában. Isa és Bisa utódait állítólag vörösfülű csúszkák támadták meg. Az illetékesek a tavat kiürítették, az összes csúszkát eltávolították, és csak a madarakra ártalmatlan európai tavi teknősöket tartották meg.

A parkban fehér pavilon épült, amelyet a szerb ajkú látogatók „saletlá"-nak neveznek. Kisebb koncerteknek és bemutatóknak, irodalmi esteknek és kiállításoknak ad/adott otthont. Szinte minden ifjú házas emlékül fotót készíttet magáról a parkban, a pavilon előtt. A parkban különösen a fiatalok élvezték a szezonális korcsolyapályát, amely a téli rendezvénysorozat keretében működött.

Miroslav Antić költő szobra (Fotó: Dávid Csilla)

Miroslav Antić költő szobra (Fotó: Dávid Csilla)

Legtöbb felnőtt látogató a természet szépségét és a természet nyújtotta nyugalmat keresi és találja meg a parkban, vagy a találkozás, barátkozás és kikapcsolódás örömét. A park Facebook-oldalát több mint kétezren tetszikelték (lájkolták), illetve jelölték meg, hogy követik a feltöltött tartalmakat. Nézegetem, olvasgatom a véleményeket... Egyesek fotót közölnek a parkban töltött pillanataikról. A színárnyalatokban gazdag, természet szépségét megörökítő egyik fénykép neve: Csodálatos ősz a Duna parkban. A monoton tél után a tavasz szégyenlősen csak most érkezett meg. Hogyan motiválja az ember magát sétára borongós, szomorú napokon? – kérdésre egy polgár azt javasolta, hogy munka után a Duna parkon keresztül induljon haza! Van, akinek a park előtt muzsikáló lányon akadt meg a szeme, s utána a Duna park FB-oldalán érdeklődik utána, mások a padon ülve keresik egymás tekintetét és szívét...

Téli örömök a parkban (Fotó: Dávid Csilla)

Téli örömök a parkban (Fotó: Dávid Csilla)

Ki-ki örömére a felújítás során hamarosan új utakat, kerítést, világítást, padokat, szökőkutat és játszóteret kap a park. Miloš Egić, a Városi Kertészet igazgatója az újságíróknak arról számolt be, hogy a 6209 négyzetméteren az összes utat és megközelítést rekonstruálják, a meglévő játszótér helyén pedig egy új, nagyobb és modernebb épül, öt új játszóeszközzel, valamint egy új szökőkúttal, és 250 méteres kerítés veszi majd körül a parknak ezt a részét.

Branko Radičević költő szobra (Fotó: Dávid Csilla)

Branko Radičević költő szobra (Fotó: Dávid Csilla)

Tavaly a Duna park egészébe korszerű „cseppenkénti", öntözőrendszert telepítettek a pázsit és a fák karbantartására. A rekonstrukciót követően a parkban összesen 180 padra számíthatnak a látogatók, mivel a meglévő 165-öt megjavítják és átfestik, valamint 15 újjal fog gazdagodni a park. Felújítják a 35 meglévő kandelábert és 56 szemeteskukát helyeznek el, hogy a hulladék megfelelő helyre kerüljön. Remélhetőleg, a Városi Kertészet dolgozóinak vasárnap délelőttönként nem kell majd azzal „szórakozniuk" a parkban, hogy a gondatlan polgárok éjszakai „szórakozása" után összeszedegessék a padok mögé hajított üvegeket, ételdobozokat...

A virágba borult bokrot fotózzák a fiatalok (Fotó: Dávid Csilla)

A virágba borult bokrot fotózzák a fiatalok (Fotó: Dávid Csilla)

Mivel 13 funkcionális egységre tagolódik a park, és a kézilabdapálya melletti játszóteret nagy számban használják kisgyerekek, a park rekonstrukciója során kiemelt figyelmet fordítva a kisebbek igényeire, a meglévő, leromlott állapotú játszótér helyett újat fognak kialakítani a legfiatalabbak és szüleik örömére. Amikor remélhetőleg az őszi hónapokban Đura Jakšić költő, festő simogatással és üléssel koptatott, kedvelt szobra elől elkerül a talicska, pontot tesznek az utak, világítás, padok, szökőkutak, kerítések felújítására, és felépül az új játszótér, a Duna park a 640 fájával valóban csodaszép, elbűvölő nyugodt oázis lesz a betonváros szívében.

Galambok fűmagot szemezgetnek (Fotó: Dávid Csilla)

Galambok fűmagot szemezgetnek (Fotó: Dávid Csilla)