2024. április 26., péntek

Az egészségház napját ünnepelték

171 évvel ezelőtt született dr. Hadzsy János

A topolyai egészségház névadója, dr. Hadzsy János szobrának megkoszorúzásával kezdődött a topolyai egészségház napján megszervezett szerény ünnepség kedden délben az intézmény udvarában. Az egészségház névadója 171 évvel ezelőtt, április 5-én született. 2005 óta ezen a napon jegyzik az egészségügyi intézmény napját.

Dr. Illés Csilla, az egészségház igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy ma is lelkiismeretes munkával és összefogással viszik tovább a néhai dr. Hadzsy János örökségét, akinek ismertette érdemeit és életútját. Az igazgatónő lapunknak nyilatkozva azt is elmondta, hogy nagyon aktív időszak áll az intézmény mögött. Az orvosok és minden egészségügyi dolgozó köszönetet érdemel az elmúlt időszakban tanúsított helytállásért. Sikerült korszerű eszközöket is beszerezni az ellátás színvonalának növeléséhez. Tartományi pályázati eszközökből új röntgen- és CTG-készüléket vásárolhattak. Új járműveket is sikerült beszerezni. A bácskossuthfalvi rendelőt új EKG-készülékkel és defibrillátorral szerelték fel. A lengyel nagykövetségnek köszönhetően egy 12 csatornás EKG-készülékkel gazdagodott a központi épület. Egy légzésfunkció vizsgálatára szolgáló spirométert is beszereztek, valamint sikerült korszerűsíteni a bajsai rendelő fűtését. Az igazgatónő külön is megköszönte az önkormányzat támogatását.

Az igazgatónő mellett Szatmári Adrián polgármester helyezte el a kegyelet virágait a szobornál. Az önkormányzat támogatja az egészségügyi rendelők működését, habár már nem alapítója az intézménynek. Szatmári szerint magas fokú elkötelezettség a magas fokú szakmai elhivatottság jellemzi az egészségház dolgozóit. Véleménye szerint az oktatás mellett talán az egészségügy az, ami nagyon fontos egy társadalom szempontjából.

– Egészséges polgárok nélkül elképzelhetetlen egy közösség további fejlődése. Az alapítói jogokat és hatásköröket a tartomány vette át, de továbbra is finanszírozzuk az intézmény munkáját. Többek között eszközöket biztosítottunk azoknak a polgároknak a gyors ellátására, akik szívinfarktust szenvedtek, és ezeket a polgárokat és az önkormányzatnak köszönhetően azonnal Kamenicára tudják szállítani – nyilatkozta.

Ezenkívül finanszírozzák a falusi rendelők működését, a különféle szűrővizsgálatokat is.

– Az önkormányzat és az egészségház közötti együttműködés gyümölcsöző, és továbbra is segíteni fogjuk az intézmény munkáját – ígérte a polgármester.

Topolyán regisztrálták több mint két évvel ezelőtt az első koronavírus-fertőzést Szerbiában. Utána azonban a város nem vált gócponttá. Szatmári szerint ez is a nagy fokú szakmaiságnak köszönhető. Annak, hogy az egészségügyi intézmény munkáját a már említett elhivatottság jellemzi, ezért megfelelően tudták kezelni a járványhelyzetet.

– Kiemelném, hogy szükség volt ehhez a polgárok együttműködésére is, hiszen mindent, amit az önkormányzat és az egészségház kért a polgároktól, azt be is tartották. A maszkviselést és a távolságtartást, emellett magas fokú az átoltottság is a község területén. Mindezek a tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy Topolya ne váljon a koronavírus-járvány gócpontjává – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Dr. Hadzsy János, az egészségház névadója 1851. április 5-én született Szentesen. Egy személyben volt általános orvos, szülész, sebész és szemorvos. Az ő érdeme, hogy 1892-ben nem ismétlődött meg az 1873-ban ötszáztizenegy emberéletet követelő kolerajárvány. Erélyes megelőző intézkedéseivel sikerült távol tartania a veszedelmes kórt. A szegényeket ingyen gyógyította, saját pénzéből vett épületeket, ahol rendelőt alakított ki, az első artézi kút fúrását is anyagilag támogatta. Hamar a helyi közélet egyik főszereplőjévé vált. Számos társadalmi egyesület a tagjává, elnökévé, díszelnökévé választotta. Tartalmas és tevékeny élete 1903. június 13-án, 52 éves korában váratlanul ért véget. A most is álló szobrát közadakozásból emeltették 1908-ban.