2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

Tavaszi kikelet a filmszínházakban

MÁRCIUSI FILMBEMUTATÓK

Elérkeztünk a 2022-es év harmadik hónapjához is, és amennyiben rálesünk arra, hogy milyen filmekre kell számítanunk márciusban, meg kell állapítanunk, hogy a filmgyártásban tipikus Oscar-díjátadó előtti laza hangulat uralkodik, s egy-két aduásznak ígérkező mozifilmen kívül továbbra is ki vagyunk szolgáltatva a tartalomszolgáltatók és ezek közül is jórészt a Netflix kényének és kedvének.

A hónap első hétvégéjén kezdik el játszani a filmszínházak a The Batmant, vagyis a DC Denevéremberének legújabb változatát, ezúttal Robert Pattinsonnal a címszerepben. A képregény(film) hősének ezúttal egyik legrégebbi ellensége, Rébusz, magát szuperintelligensnek tartó pszichopata ellen veszi fel a harcot.

A magyarországi mozik március 3-án kezdik el vetíteni a Legendárium: Mesék Székelyföldről című animációs filmet. Fazekas Szabolcs egész estés animációjában Zete és Rika Nagyapó segítségével belecsöppennek a székely legendák titkos világába. Rika megfontolt és kitartó, az öccse, Zete pedig furfangos és bátor. Miután Nagyapó elmesélte unokáinak a Baczóné mondáját, a két kíváncsi gyermek felment titokban az Egyeskőhöz. Attól a naptól minden megváltozott számukra. Megtalálták a Varázspatkót, és egyik percről a másikra hősök lettek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy valójában egy egész mesevilág veszi őket körbe. A varázserejű patkóval ugyanis átláthatnak a legendák világába. De azóta az Ördög sem nyugszik, meg akarja szerezni a varázspatkót. Zetének és Rikának a játék most már a legendák megmentése lesz.

Március 10-én kerül fel a Netflixre Mark Ruffalo és Ryan Reynolds újabb közös szereplésével készült Az Ádám projekt (The Adam Project). Az időutazós sci-fiben Reynolds egy balesetnek köszönhetően 2022-be tér vissza, ahol találkozik édesanyjával, gyerekkori magával és időközben elhunyt édesapjával, miközben igyekszik megtalálni elveszett szerelmét.

Március 18-ától a Netflixen elérhető lesz a svéd A Fekete rák-hadművelet (Svart krabba) című posztapokaliptikus thriller Noomi Rapace-val a főszerepben. Ő egy Caroline Edh nevű műkorcsolyázót alakít, aki a közeljövő háború sújtotta Földjén kénytelen volt katonává képezni magát. A kemény télen játszódó A Fekete Rák hadműveletben egy hatfős csapat részeként kell hogy átvágjon egy jeges hegyvonulaton, mivel a náluk levő rejtélyes csomagban olyan érték bújik meg, ami véget vethet a háborúnak. Szokás szerint senki nem bízhat meg senkiben, főleg azt követően, hogy a kompánia ellenséges területre téved.

Ugyanezen a napon kezdik el vetíteni a filmszínházak Guy RitchieFortune hadművelet – A nagy átverés (Operation Fortune: Ruse de Guerre) című akció-vígjátékát Jason StathamJosh Hartnett és Hugh Grant főszereplésével. A film cselekménye szerint egy különleges ügynök Hollywood egyik legnagyobb filmsztárját kéri fel, hogy segítsen egy titkos küldetésben, amikor egy új fegyvertechnológia a világrend felborulásával fenyeget.

Március 24-én kezdik el vetíteni a magyarországi mozik Fazekas MátéKilakoltatás című filmjét, amely megtörtént esemény alapján egy rendhagyó kilakoltatás történetét meséli el. Richárd, az elszánt bírósági végrehajtótanonc élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat, és minden eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. Sőt, még pár aktivista is felbukkan a helyszínen, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végrehajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók és a túsztárgyalók. A filmben főbb szerepekben Orosz Ákost, Nagy Marit, Mészáros Blankát, Láng Annamáriát láthatjuk, de a filmben szerepet kapott Péterfy Bori és Trill Zsolt is.

Ha már a hónapot egy DC-képregény-univerzumban játszódó film nyitja, akkor úgy illik, hogy egy Marvel-képregény filmváltozata zárja. Ezért március 31-én érkezik a mozikba a Morbius. Michael Morbius halálos beteg. A ritka, de végzetes kórban szenvedő tudósnak (Jared Leto) talán azelőtt jár le az ideje, hogy rátalálhatna betegsége gyógymódjára – amely nemcsak az ő, hanem sok ezer sorstársa életét menthetné meg. Ezért nem akar meghalni. De az életet sem választja: amikor egy különleges, ősi technika nyomára jut, nem hátrál meg, felkutatja, és az örök életet választja. És minden panasza elmúlik. Erős lesz, gyors, éles hallású, eszes… és vérre szomjazik.