2024. április 26., péntek

Dobogósak a zentai diákok

Egyetlen vajdasági csapatként a legjobbak között

Harmadik helyen végzett a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola Tiszavirág csapata a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn, amelyet a magyarországi Lakiteleken rendeztek meg. A vetélkedőt az általános iskola 7. és 8. osztályos, valamint a középiskolák 1. és 2. osztályos tanulói számára hirdették meg tavaly novemberben, amelyre összesen 237 csapat nevezett be a 4 fordulóból álló megmérettetésre. Az iskola tanulói az első két forduló után kaptak meghívást a lakiteleki elődöntőbe, a legjobb16 csapat közé, majd onnan a döntőbe, a legjobb 8 csapat közé kerülve egyetlen vajdasági csapatként érték el 3. helyezést. A csapat tagjai: Csáki Márton, Barna Emília és Szarka Kitti, a felkészítő tanáruk Kormányos Katona Gyöngyi volt.
A felkészítő tanár elmondta, hogy az első fordulóban 50 kérdést kellett megválaszolni online teszt keretében, amely a hungarikumok, a kiemelt nemzeti értékek és a külhoni értékek ismeretét ölelte fel. A második fordulóban két prezentációt kellett elkészíteniük a diákoknak, az egyik téma egy hungarikum, a másik feladat pedig egy kiemelt nemzeti érték bemutatása kellett, hogy legyen.
– Meg kellett indokolni, miért azt az értéket választották bemutatásra, ügyelni kellett a pontosságra, valamint értékelték a kidolgozott téma kreativitását is. Az elődöntő feladatainak és egy prezentációnak a bemutatása után jól vették az akadályt, és másnap a legjobb 8 csapat között vetélkedhettek a döntőben. Olyan prezentációtémákat választottunk, amelyek részesei a mindennapjaiknak. Fontosnak tartjuk, hogy ilyen jellegű vetélkedőkön a gyerekek részt vegyenek, mert ezáltal a lokális identitástudatuk, a szülőföldhöz való ragaszkodásuk erősödik és jobban odafigyelnek a saját települési értékükre, legyen szó épített örökségről, táji, kulturális vagy pedig szellemi örökségről – mondta Kormányos Katona Gyöngyi.
Csáki Márton, a Tiszavirág csapat tagja elmondta, hogy egy prezentációt kellett feldolgozniuk, egy hungarikumot és egy kiemelt nemzeti értéket.
– Voltak képfelismerős feladatok, amelyeket kicsit nehezebbnek tartottunk, mivel olyan képek is fel kellett ismerni, amelyek nem annyira közismertek. Totó feladat is volt, ami abból állt, hogy feltettek egy kérdést és négy lehetséges válasz közül kellett a helyeset kiválasztani. A döntőben hungarikumokról és világörökségekről mutattak videókat, amiket fel kellett ismerni – mondta a tanuló.

Barna Emília nyolcadikos tanuló felhívta a figyelmet arra, hogy az elődöntőben és a döntőben is prezentációt kellett előadni.
– Az elődöntőre az akácméz témát választottuk, mivel Vajdaságban és a környékünkön is ismert a méztermelés, és sok olyan ismerősünk van, aki ezzel foglalkozik. A döntőbe a Feszty-körképet választottuk, mivel többször jártunk már Ópusztaszeren és számos alkalommal lenyűgözött bennünket a mondanivalója – fogalmazott Barna Emília.
Szarka Kitti diák kiemelte, hogy egy nagyon jó csapatnak a tagja, élvezték az egész versenyt, valamint nagyon jól együtt tudtak működni.
– Közös erővel megoldottuk az elénk gördülő akadályokat és ennek az lett a jutalma, hogy egy kirándulással gazdagodtunk, valamint néhány társasjátékot és könyvet is kaptunk. Nagyon várjuk már, hogy megtudjuk, hol lesz a kirándulás, mert azt még nem árulták el – mesélte Szarka Kitti.
A tanulók előtt nem volt ismeretlen a vetélkedő folyamata, mert három évvel ezelőtt, a járványhelyzet előtti időszakban is eredményesen zárták a Négy határon át vetélkedőt, majd meghívást kaptak egy másik Kárpát-medencei Hungarikum-vetélkedőre is, Balatongyörökre, ahonnan különdíjjal tértek haza a döntőből a legfiatalabb csapatként.
A Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőt a Lakiteleki Népfőiskola, a Hungarikum Bizottság, a Magyar Országgyűlés és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatta.