2024. április 26., péntek

Kecmanović visszavágott Fritznek

Miomir Kecmanović nem mulasztotta el az alkalmat, hogy visszavágjon az amerikai Taylor Fritznek a két hete az Indian Wells-i negyeddöntőben elszenvedett vereségért. A belgrádi teniszező Miamiban háromszor nyerte el ellenfele adogatását, akinek ugyanez csak egyszer sikerült, és készülhet a 18 éves spanyol csodagyerek, Carlos Alcaraz ellen, aki a múlt éjjel Sztefanosz Cicipaszt múlta felül. A Miamiban nyert pontokkal Kecmanović feltört a ranglista 38. helyére, amivel beállította pályafutása legjobbját.

Nyert az első kiemelt orosz Danyiil Medvegyev, s már csak egy győzelemre jár a ranglista első helyének visszavételétől. Danyiilnak a negyeddöntőben a címvédő lengyel Hubert Hurkacz lesz az ellenfele, akivel tavaly három szoros meccset vívtak, és az orosz 2:1-re vezet. Nyert a német Alexander Zverev, és a ranglistán visszaelőzte Rafael Nadalt a 3. helyért, a torna meglepetése pedig az argentin Francisco Cerundolo, aki névrokonát, Frances Tiafoe-t verte, így már 31 helyet javított. A nap eseménye mégis a tavaly döntős Jannik Sinner és az ausztrál Nick Kyrgios meccse volt. Az olasz 5:3-ra vezetett a rövidítésben, amikor Kyrgios elvesztette a hidegvérét, minősíthetetlenül viselkedett, és küzdelem nélkül két pontot, majd két játékot is veszített. Sinner 7:6, 2:0-ról már rutinosan nyert.

A nőknél a négyszeres GS-bajnok Naomi Oszaka és az olimpiai bajnok Belinda Bencic lettek az első elődöntősök, a másik ágon pedig az éjjel a Świątek–Kvitová és a Badosa–Pegula meccset játszották. Utóbbi mérkőzésen a spanyol a ranglista második helyére pályázik, vagyis az elődöntőben várhatóan az április 4-étől első és második helyezett csatázik.

Nem sikerült a két Grand Slam-bajnok visszatérése. Stan Wawrinka és Dominic Thiem hosszú kényszerszünet után léptek pályára a mallorcai challengeren, és mindketten simán kikaptak.

Carlos Alcaraz, a „spanyol csodagyerek” lesz Kecmanović következő ellenfele (Fotó: Beta/AP)

Carlos Alcaraz, a „spanyol csodagyerek” lesz Kecmanović következő ellenfele (Fotó: Beta/AP)

MIAMI. – Az ATP-torna nyolcaddöntőjében: Kecmanović–Fritz 3:6, 6:1, 6:4, Medvegyev–Brooksby 7:5, 6:1, Alcaraz–Cicipasz 7:5, 6:3, Zverev–Kokkinakis 6:4, 6:4, Sinner–Kyrgios 7:6, 6:3, Hurkacz–Harris 7:6, 6:2, Ruud–Norrie 6:3, 6:4, Cerundolo–Tiafoe 6:7, 7:6, 6:2. WTA-torna, negyeddöntő: Oszaka–Collins 6:2, 6:1, Bencic–Saville 6:1, 6:2.
MARBELLA. – A challenger 1. fordulójában: Carballes–Milojević 6:3, 7:6, Cachin–Thiem 6:3, 6:4, E. Ymer–Wawrinka 6:2, 6:4.
PEREIRA. – A challenger 1. fordulójában: Krstin–Oliveira 3:6, 6:4, 6:3.
ST. BRIEUC. – A challenger 1. fordulójában: Peniston–Marozsán 6:3, 6:4.
ANTALYA. – A futures 1. fordulójában: Međedović–Popović 5:5 – feladás.

Megműtötték Berrettinit

Megműtötték Matteo Berrettini karját, ezért a világranglista 6. helyén álló olasz teniszező hetekig nem játszhat. A 25 éves sportoló nem hozta nyilvánosságra a pontos diagnózist, de a közösségi oldalára kedden feltöltött képen látszik, hogy be van kötve a könyöke és a felkarja a jobb kezén. Berrettini éppen két hete játszott legutóbb, amikor három szettben kikapott a fenn említett Kecmanovićtól az Indian Wells-i nyolcaddöntőben. Később kézsérülése miatt visszalépett a Miamiban jelenleg is zajló tornától, majd szakmai stábjával és az orvosaival egyeztetve az operáció mellett döntött. Az olasz teniszező egyelőre nem közölte, mikor állhat ismét edzésbe.

Szvitolina szünetet tart

Fizikális és mentális stresszre hivatkozva szünetet tart pályafutásában Elina Szvitolina ukrán teniszező. A világranglista 20. helyezettje a Twitter-oldalán közölte, hogy hosszabb ideje hátsérüléssel bajlódik, pszichológiai szempontból pedig megviseli, hogy hazájában háború tört ki Oroszország és Ukrajna között. A 27 éves Szvitolina azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok csapata elleni, jövő hónapban sorra kerülő Fed-kupa-mérkőzésen sem szerepel majd az ukrán együttesben. Az egyelőre kérdéses, hogy a 2018-as WTA-világbajnokság győztese, a tavalyi tokiói olimpián bronzérmes ukrán teniszező visszatér-e a pályára még a május végén kezdődő francia nyílt bajnokság, a Roland Garros előtt.