2024. április 26., péntek

A horvátok beszüntetnék a kőolaj szállítását Szerbiába

Az EU-szankciók szerint tilos a kereskedés az orosz állami tulajdonban levő cégekkel

Az Adria-kőolajvezetéket működtető horvát JANAF (Jadranski naftovod) kilátásba helyezte, hogy májusban leállítja az olajszállítást a Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak (NIS). Ha ez valóban bekövetkezik, a pancsovai kőolajfinomítóban és a Petrohemijában is leáll a munka – írja a Politika, és megállapítja: a Nyugatot – amely így bünteti a NIS-t és annak többségi tulajdonosát, a Gazpromnyeftet – egyedül az tántoríthatja el szándékának megvalósításától, ha addig vége szakad az ukrajnai háborúnak.

Közleményében a JANAF azt írja, az Ukrajna megtámadása miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók negyedik csomagja a NIS-szel kötött nyersolajszállítási szerződésre is vonatkozik, és ha időközben nem történik változás, átmenetileg, azaz május 15-étől egészen a büntető intézkedések hatályon kívül helyezéséig nem fogják tudni megvalósítani a szerződésben foglaltakat. Az okirat alapján a JANAF-nak évente 3,2 millió tonna, plusz-mínusz 10 százalék nyersolajat kell szállítania Szerbiába. A Politika emlékeztet arra, hogy az EU-szankciók szerint tilos az orosz állami tulajdonban levő cégekkel történő mindennemű tranzakció, márpedig a NIS 56,15 százalékos tulajdonosa az orosz Gazpromnyeft.

A JANAF-szállítások nélkül a pancsovai olajfinomító is leáll, és Szerbia nehezen fogja feltalálni magát, ugyanis a hazai termelés kb. 800.000 tonnára tehető, a romániai lelőhelyekről még 56.000 tonnányi jöhet, de ez nem elegendő a hazai szükségletek kielégítésére. A szerbiai piac 70 százalékát a NIS látja el kőolajszármazékokkal. A pancsovai finomító leállásával hamarosan a Petrohemija is leállni kényszerülne, így a Politika forrása szerint az egyedüli megoldás az lenne, hogy az állam átvegye a Gazpromnyeft részvénycsomagját a kisrészvényesekkel együtt. A nyilatkozó szakértő szerint Szerbia arra sem számíthat, hogy majd a környező finomítóktól vásárol derivátumokat, mert többségük már hozzáfogott a tartalékok feltöltéséhez, és a bizonytalan helyzetben ezekhez nehezen fog hozzányúlni.

A JANAF közleménye kapcsán a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium közölte: keresi a lehetséges megoldásokat arra az esetre, ha május derekától nem érkezne olaj az Adria-kőolajvezetékből, és elemzi a hazai piac ellátásának minden más lehetőségét. Pillanatnyilag azt latolgatják, milyen eshetőségek jöhetnek számításba a környékbeli terminálokat és finomítókat illetően, és melyek a rendelkezésre álló jogi, üzleti, logisztikai és technikai lehetőségek az olaj és származékainak behozatalára csővezetéken, vasúton, tartályokban és folyami szállítás útján. Körültekintően felmérik azt is, milyen hatással lennének az ellátási módszerek változásai a hazai finomítók üzemeltetésére, valamint hogy milyen lehetőségek vannak a tartalékok növelésére, illetve arra, hogy folytatódjon a JANAF olajszállítása Szerbiába.