2024. április 26., péntek

Akár Belgrádban is tárgyalhatnak

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem tervez nyomást gyakorolni Szerbiára

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint akár Belgrád is otthont adhatna a Volodimir Zelenszkij ukrán és a Vlagyimir Putyin orosz államfő közötti tárgyalásnak. A B92 hírportál összeállítása szerint négy szerbiai médiaháznak nyilatkozva Lavrov kifejtette: a tárgyalásoknak olyan helyen kell(ene) zajlaniuk, ami mindkét fél számára elfogadható. „Eddig Fehéroroszországban került sor tárgyalásra, majd online térben, most Isztanbulban. Adott esetben készek vagyunk egyéb helyszínekről tárgyalni, ezek egyike akár Belgrád is lehetne.”

Az orosz és az ukrán fél közötti egyeztetéssel kapcsolatban Lavrov leszögezte, hogy semmi értelme úgy találkozni, hogy közben nem valós a kompromisszumra való szándék. Nincs értelme annak, hogy Putyin és Zelenszkij csak a találkozás miatt üljön tárgyalóasztalhoz – nyomatékosította az orosz külügyi vezető.

Szerbia a válsághoz való eddigi hozzáállásával, illetve az ennek okán hozott döntéseivel kapcsolatban Lavrov kifejtette: „A szerbeket és az oroszokat a közös történelemre támaszkodó barátság köti össze. Ugyanakkor nem kommentálhatom a szerbiai államvezetés által hozott döntéseket. Oroszország soha senkire nem kényszerít semmit erőszakkal, ellenben a Nyugattal, amely ezt a gazdasági és az egyéb jellegű zsarolás eszközével teszi. Aleksandar Vučić államfő eddig több alkalommal is éppen erről beszélt, hangsúlyozván, hogy Szerbiának saját államérdekei is vannak. Mélységesen tiszteljük a szerb nemzetet, illetve a tradíciók és a történelmi barátok iránti elkötelezettségét. Hisszük, hogy a szerb nép a továbbiakban is bölcs döntéseket hoz ebben a helyzetben.”

Ha az USA annyira hisz a saját értékeiben, képviselje azokat önállóan, és hagyja a többi országot, hogy szabadon és nyomásgyakorlás nélkül döntsön saját pozíciójáról – emelte ki Lavrov.