2024. május 8., szerda

Barty

Csak a közeli barátnő és egykor páros partner, a 2018-as visszavonulása óta sportriporter Casey Dellacqua tudta, hogy mi fog történni az ausztráliai ősz első napján a WTA-ranglista első helyezettjével, az ausztrál Ashleigh Bartyval. Casey nyolc teljes hónapon át titkolta, amit a tavalyi wimbledoni torna után Barty elmondott neki. Az interjúból azt a részt kihagyták, hogy Barty kivárhassa a szerinte legjobb pillanatot pályafutása meglepetésszerű befejezésének hivatalos bejelentésére. „Tudtam, hogy mit döntött el már akkor, és tiszteletben tartottam elhatározását, mert tudtam, hogy mindig mindent átgondol, és a leghelyesebb döntést választja. Wimbledon után már csak egy álma maradt, a nekünk otthoni Australian Open, amelynek megnyerése után a dohai torna csak amolyan teszt volt, hogy végleg eldöntse, nem hamarkodta-e el” – nyilatkozta kelet-ausztráliai kedden este, európai szerda hajnalban Dellacqua, miután Ashleigh Barty bejelentése körbefutotta a világot.

A női tenisz 27. világelsője rendhagyó sportoló, bajnok és egyéniség. 1996. április 24-én született Brisbane külvárosában, Ipswichben, golfozó szülők családjában. Apai ágon, egyik dédnagyanyja révén aboriginal vér is csörgedezik az ereiben. Tenisszel négyéves korában kezdett foglalkozni, közben két nővére netballozott, amit Ashleigh túl kislányos sportnak talált. Nem hat így meglepetésként, hogy kilencéves korában tizenöt éves fiúkkal edzett, tizenkét éves korától pedig kizárólag felnőtt férfiak voltak az edzőpartnerei. Tizenöt éves volt 2011-ben, amikor az edzéseket az ismert Jason Stoltenberg vette át, csaknem átköltöztek Európába, ahol ifitornákat játszott, és abban az évben mindössze 27 napot volt otthon Ausztráliában. Megnyerte Wimbledonban a leány ifik tornáját, majd tizenhat évesen az alacsonyabb rangú tornák sikerei révén 177. volt a ranglistán. Tizenkilenc évesen megunta az egészet, felhagyott a tenisszel, elszegődött krikettezőnek, noha azt a sportot előtte soha nem edzette. Másfél év elteltével rájött, hogy mégis a tenisz az igazi, és 2016-ban visszatért. A következő évben Kuala Lumpurban nyerte meg első tornáját, és azután még 14-et egyéniben és 12-t párosban. A 15 egyéni között a 2019-es Roland Garros, a 2021-es Wimbledon és az idei Australian Open emelkedik ki, párosban pedig a hat nagy döntőben csak egyet nyert meg, ráadásul nem Dellacqua oldalán, hanem 2018-ban a US Openen Coco Vandeweghe-vel segítve egymást. Tavaly Londonban a volt partnerének elmesélte, hogy nincs már ereje a sok edzéshez és utazáshoz, semmilyen kihívást nem érez, és bár a teniszt továbbra is nagyon szereti, nem fűti már a versenyláz.

Ashleigh 2019. június 24-én, a megnyert Roland Garros után lett világelső, azóta csaknem folyamatosan az élen áll, csupán 2019 nyarán szakította meg az uralmát Naomi Oszaka négy hétre, és 2020-ban a koronavírus 22 hétre. Brisbane egy másik külvárosában, Brookwaterben él, amióta 2021 novemberében eljegyezték egymást Garry Kissick profi golfozóval. Fiatal korban nem gyakori eset a visszavonulás, teniszben e tekintetben Borg, Henin és Clijsters is így ismert.