2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-EB, BUDAPEST

Új és régi arcok

Közel 600 indulója lesz a budapesti birkózó-Európa-bajnokságnak, amelyen a háború sújtotta Ukrajnából a női csapat – amely már hetek óta Dunavarsányban készül – mellett minden bizonnyal a férfi kötöttfogású válogatott is részt vehet a BOK Csarnokban rendezendő megmérettetésen, ahol az orosz és a fehérorosz versenyzők viszont nem léphetnek szőnyegre.

Az első napon öt szabadfogású súlycsoport érintettjei kezdik meg versenyeiket, a küzdelmek 11.30-kor kezdődnek, az elődöntőket a 17 órai megnyitó után 18 órától rendezik. A selejtezők, illetve a vigaszági meccsek egészen szombatig rendre 11.30-kor kezdődnek, a további elődöntőkre 16.45-kor kerül sor. Az éremcsatározások keddtől szombatig tartanak 18 órai kezdettel. A vasárnapi zárásnál a vigaszági meccsek 15, a helyosztók 17 órakor kezdődnek.

A szerbiai csapat a megszokotthoz képest valamivel népesebb, s ez azért van, hogy a Belgrádban rendezendő idei világbajnokságon is többen léphessenek fel. A kötöttfogásúaknál érdekesség, hogy az idei, bulgáriai Nikola Petrov-emlékversenyen 67 kg-ban a magyarkanizsai Nagy Szebasztián 1:1-es eredménnyel legyőzte az Eb-címvédő Nemes Mátét, így őt viszik ki a magyar fővárosba, s kérdéses még Branko Kovačević (82 kg) fellépése, mert egy korábbi meccsről egy karmolásos sérülése elfertőződött. A nőknél a felnőttmezőnyben is megméretteti magát a közelmúltban lezajlott U23-as Eb ezüstérmese, Fábián Anna, s mellé földije, a szintén magyarkanizsai Nagy Fanni csatlakozik. A kötöttfogásúak egyébként Nagybecskereken fejezik be a felkészülést, és a tervek szerint csütörtökön utaznak el a helyszínre. Nagy Szebasztián szerint jól sikerült az edzéssorozat, és mindent megtesz a jó eredmény érdekében.

A szerbiai csapat, kötöttfogás: Kolompár Szebasztián, Perica Dimitrijević, Nagy Szebasztián, Ali Arszalan, Nemes Viktor, Branko Kovačević (?), Zurabi Datunasvili, Mihail Kajaia. Szabadfogás: Stevan Mićić, Magomedgadzsi Nuraszulov, Hetik Cabalov, Viktor Voinović. Nők: Fábián Anna, Nagy Fanni.

A magyar szövetség (MBSZ) legalább öt érem megszerzését tűzte ki célul, annak ellenére is, hogy a tavalyi versenyekhez képest rendkívül fiatal a válogatott, hiszen az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamást, öccsét, az ötkarikás és vb-második, Eb-győztes Lőrincz Viktort, a vb-győztes Sastin Mariannát, a vb- és Eb-első Korpási Bálintot vagy a világbajnokságon és Európa-bajnokságon is dobogós Veréb Istvánt és az Európa-bajnok, Európa-játékok-győztes Barka Emesét sem láthatják immár a nézők. A közelmúlt csillagai mellett a jelen első számú birkózója, a Tokióban ötödik, a tavalyi világbajnokságon pedig ezüstérmes, 22 éves Szőke Alex sem lép majd szőnyegre, mivel decemberi vállműtétje után még nincs bevethető állapotban.

Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, a szervezőbizottság elnöke a következőket nyilatkozta: „Akkor lennék elégedett, ha mind a három szakágban tudnánk érmeket szerezni. Kötöttfogásban van a legtöbb esélyünk, de már az Eb első napján is komoly lehetőségeink lesznek, hiszen két nagyon komoly versenyzőnk lép szőnyegre” – mondta a sportolóként kétszeres világ- és Európa-bajnok sportvezető, aki arra is kitért, hogy a sportágban nagyhatalomnak számító országok hiányzása miatt a hazai birkózók esélyei egyértelműen nőnek, a célkitűzések azonban nem változnak ettől, mert akkor is érmeket várnának a magyaroktól, ha teljes lenne a mezőny. „Ha kötött- és szabadfogásban két-két érmet szerzünk, és a nőknél egyet, akkor az összességében egy jó teljesítmény lesz. Ennél több is benne van a csapatban, de abban nagyon bízom, hogy kevesebb nem lesz. Az ötöt talán mondhatom egy minimum elvárásnak, egy reális elvárásnak.”

A 2020-as kontinensviadalon második Lévai Zoltán szereplése különösen nagy örömöt jelent a magyar vezetőségnek, mivel a Honvéd sportolója tavaly szívizomgyulladás miatt öt hónapot kihagyott.

A magyar csapat, kötöttfogás: Torba Erik, Kecskeméti Krisztián, Váncza István, Fritsch Róbert, Lévai Zoltán, Lévai Tamás, Szilvássy Erik, Érsek Róbert, Vitek Dáriusz. Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi, Muszukajev Iszmail, Antal Dániel, Kuramagomedov Murad, Vida Csaba, Püspöki Patrik, Vlagyiszlav Bajcajev, Ligeti Dániel. Nők: Szekér Szimonetta, Dénes Mercédesz, Bognár Erika, Dollák Tamara, Szabó Nikolett, Szabados Noémi, Elekes Emese, Nagy Bernadett.