2024. április 26., péntek

Karikó Katalin az oltóanyag-úttörők között

A magyar kutató az egyik első kitüntetettje a dél-koreai „Park MahnHoon Díjnak”

Az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Dr. Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Dr. Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja – jelentették be Szöulban. A tavaly a Koreai Köztársaságban alapított, 85.000 amerikai dollárral járó kitüntetéssel az oltóanyagok fejlesztésében és az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekekhez való eljuttatásában szerepet vállaló személyiségeket ismerik el.

„Három oltóanyag-úttörőt” ismer el az elsőként odaítélt „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Award”. A díjátadó ünnepséget 2022. április 25-én tartják.

A vakcinafejlesztők közül a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Dr. Karikó Katalin és a Pennsylvaniai Egyetem (UPenn) professzora, Dr. Drew Weissman olyan kulcsfontosságú technológia kifejlesztéséhez járult hozzá felfedezéseivel, amely a világ első Covid-19 elleni mRNS-oltóanyaga előállításához vezetett – indokolta a díjkiosztó bizottság döntését a Vaccine Institute (IVI) főigazgatója. Dr. Jerome Kim hozzátette: az új-generációs vakcina világszerte milliók életét mentette meg.

Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman tudományos érdemei közül kiemeli a laudáció, hogy felfedeztek egy új utat az mRNS módosítására, majd kidolgoztak egy szállítási technikát az mRNS zsírcseppekbe, pontosabban úgynevezett lipid nanorészecskékbe történő csomagolására. Ezek a laboratóriumi áttörések teszik lehetővé, hogy az mRNS elérje a test megfelelő részét és beindítsa a szervezet immunrendszerét a betegség elleni küzdelemre. Ez az innováció biztonságossá, hatékonnyá tette az mRNS-t, a használata praktikus, és megalapozott két SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinát. Mindez hozzájárult a vírus elleni küzdelemhez, a Covid-19-világjárvány megfékezéséhez.

Felgyorsította az alacsony jövedelmű országokba a Covid-19 elleni vakcinák szállítását, ezáltal fontos szerepet játszott a globális egészségügyben a megosztott díjban részesülő Dr. Tore Godal, a Koalíció a Járványkészültségi Innovációért (CEPI) egyik létrehozója, jelenlegi tanácsadója.

A globális egészségügy előmozdításához, az oltóanyagok felfedezéshez, fejlesztéséhez és szállításához hozzájáruló személyiségeket ismer el a tavaly létrehozott „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Award”. A kitüntetést a Koreai Köztársaságban működő Vaccine Institute (IVI) nonprofit kormányközi szervezet és az önmagát „az oltóanyag és a biotechnológia globális innovatív partnereként” meghatározó SK Bioscience alapította. A Nemzetközi Oltóintézet (IVI) létrehozását az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) javasolta. Az SK Biosience a néhai alelnökéről elnevezett „Park MahnHoon Díjjal” járó jutalomhoz 85.000 amerikai dollárral – közel 29 millió forinttal – járul hozzá.