2024. április 26., péntek

A Puskás Arénában a szomszédok

Fontos állomásaihoz érkezett Magyarország és Szerbia a tavaszi felkészülés keretében, hiszen a hosszú hétvégén, akárcsak a teljes labdarúgóvilág nemzetei – felkészülési mérkőzéseken vagy tétmeccseken –, idén először lépnek fel a válogatottak. Magyarország és Szerbia két-két barátságos meccse közül ráadásul az elsőt egymással játsszák a szomszédok, akik ma 19.30-kor futnak ki a budapesti Puskás Aréna gyepére. A csapatok felkészülése eltérő célt tűz ki, Magyarország elsősorban a nyáron rajtoló Nemzetek Ligája-szezonra alapoz – amelyben a legerősebb szinten szerepel majd –, Szerbia pedig értelemszerűen a november–decemberben esedékes világbajnokságra gyűjti az erejét, bár természetesen a Sasokra is vár még az NL.

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány ugyan öt újoncot hívott meg a keretbe, de az alapembereket tekintve a keret összetétele nem változott az új ciklusra. A lehetséges debütálók közül az NB I. góllövőlistáját vezető Ádám Martin és a honosított Callum Styles bemutatkozását övezi nagyobb érdeklődés. Előbbi fizikai adottságai révén a csapatkapitány középcsatár Szalai Ádám pótlására kínálhat lehetőséget, míg az angol másodosztályú Barnsley játékosa a középpályán jelenthet erősítést.

Rajtuk kívül először kapott meghívót a Debrecen 20 éves középpályása, Baráth Péter, míg a védelem tengelyében a Szalai Attila sérülése miatt behívott Spandler Csaba juthat bizonyítási lehetőséghez, a kapusposzton harmadik számúként pedig Szappanos Péter (Honvéd) szerepel újoncként a keretben.

A magyarok szempontjából az erős ellenfél Rossi mester szándékait tükrözi, hiszen a szakvezető a Nemzetek Ligájában még nehezebbnek ígérkező erőpróbákra számít, tekintve, hogy a csoportban Olaszország, Németország és Anglia mellett kapott helyet a nemzeti tizenegy. A védelem alapembere, Lang Ádám szerint is jó teszt lesz a szerbek elleni fellépés. „Egy igazi legenda ül a kispadjukon Dragan Stojković személyében. A szerb csapat világsztárokkal van teletűzdelve, a portugálokat megelőzve látványos játékkal jutott ki a világbajnokságra” – méltatta Lang a riválist.

Szerbia a fentiek fényében remek hangulatban vág neki a tavaszi alapozásnak. A Sasok mintegy másfél éve kétszer is összecsaptak a magyarokkal, a Nemzetek Ligája B osztályában egy döntetlen és egy magyar siker született. Azóta Dragan Stojkovićot nevezték ki a szerb szövetségi kapitánynak, a népszerű „Piksi” irányításával pedig Szerbia tizenkét mérkőzéséből nyolcat megnyert, s csupán egyszer kapott ki. „Sikeres időszak áll mögöttünk, joggal voltunk optimisták, és ezután is bízunk a szép jövőben. Az előttünk álló barátságos mérkőzéseken nem igazán érdekel a végeredmény, hiszen a tavalyi tétmérkőzéseken mindent láttam, ami lényeges a továbbiakra nézve. Bár természetesen mindig jobb nyerni, de ha most hibázunk, azzal még nem történik semmi komoly baj…” – magyarázta Stojković a találkozókra készülve.

A Magyarország–Szerbia mérkőzést a 34 éves szlovák Filip Glova sípmester fogja vezetni, aki magyar csapatnak eddig kétszer fújt. 2017 nyarán az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában a Balzan–Videoton párharc máltai első meccsét (3:3) bízták rá, tavaly novemberben pedig ő vezette a San Marino elleni hazai vb-selejtezőt (4:0).

Magyarország második felkészülési mérkőzését kedden játssza Észak-Írország ellen Belfastban, Szerbia szintén kedden lép fel legközelebb Dánia ellen Koppenhágában.

A találkozó várható kezdőcsapatai, Magyarország: Gulácsi Péter – Fiola Attila, Willi Orbán, Lang Ádám, Loïc Nego – Nagy Ádám, Schäfer András, Vécsei Bálint – Szoboszlai Dominik, Schön Szabolcs, Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Marco Rossi. Szerbia: Predrag Rajković – Nikola Milenković, Miloš Veljković, Strahinja Pavlović – Andrija Živković, Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić – Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović. Szövetségi kapitány: Dragan Stojković.

Európából öten várják a katari jegyet

Jelentős tétmérkőzéseket is játszanak a nemzeti válogatottak a hosszú hétvégén világszerte. Európában a világbajnoki selejtező rájátszása lesz műsoron ma este, bár az eredeti hat meccs helyett csak négyet rendeznek meg ma este, hiszen az Oroszország elleni szankciók keretében az orosz–lengyel meccset utóbbiaknak adták oda, a Skócia–Ukrajna mérkőzést pedig – egyelőre – elhalasztották a háborús helyzet miatt.

A papírforma szerint két sima és két kiszámíthatatlan összecsapás elé nézünk. Palermóban az olaszok Észak-Macedónia ellen lépnek fel, akik ellen Roberto Mancini legénységének elvileg nem kell komolyan félnie, bár a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése keretében a balkániak a németeket is meg tudták lepni, akik mögött másodikak lettek a selejtezős csoportban. Egy fokkal nehezebb a dolga, de még mindig vaskos favorit Portugália Törökországgal szemben, Portóban Cristiano Ronaldo vélhetően utolsó mundiáljára szeretne indulási jogot szerezni. A hátralévő két meccs kimenetelét nagyon nehéz lenne megjósolni. Solnában a spanyolok mögött csoportmásodik svédek a Nemzetek Ligája útján idáig jutó cseheket fogadják, az ugyancsak a NL-szereplés révén esélyt kapó Ausztria pedig Cardiffban lép fel Wales riválisaként.

A többi kontinensen is véget ér

Nem csak Európában jut el a végéhez a vb-selejtező aktuális sorozata, a hosszú hétvégén Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában is eldől az utolsó kvótás helyek sorsa. Ázsiában Irán és Dél-Korea már nyugodtan aludhat, ám az ebben a régióban szereplő Ausztrália és Japán közül csak egy örülhet Szaúd-Arábia mellett. Dél-Amerikában Brazília és Argentína kényelmesen készülhet a végjátékra, ám a további két kvótás és egy pótselejtezős pozícióra öten (Ecuador, Uruguay, Peru, Chile, Kolumbia) vannak versenyben. Afrikában a tíz selejtezős csoportgyőztes mezőnye megfeleződik, a kétmeccses párharcok között lesz többek között az Egyiptom–Szenegál és a Kamerun–Algéria derbi.

Vieira és Rooney a Hírességek Csarnokában

Patrick Vieirát és Wayne Rooneyt beiktatták a Hírességek Csarnokába az angol labdarúgó Premier League-ben. A francia Vieira 307-szer lépett pályára a PL-ben, háromszor lett bajnok, csapatkapitánya volt az Arsenalnak, amely – mindeddig egyedüli klubként – veretlenül nyerte meg a pontvadászatot. Rooney a PL örök góllövőlistájának második helyén áll 208 találattal, a Manchester Uniteddel ötször ünnepelhetett bajnoki címet.

A duó a kilencedik és a tizedik tag a „Hall of Fame”-ben, korábban David Beckhamet, Steven Gerrardot, Dennis Bergkampot, Frank Lampardot, Roy Keane-t, Eric Cantonát, Thierry Henryt és Alan Shearert iktatták be. (MTI/dpa)

Pogbát kirabolták

Egyebek között Paul Pogba világbajnoki aranyérmét is ellopták a betörők, akik múlt kedden hatoltak be a francia sztárfutballista házába, miközben ő Manchester Uniteddel Bajnokok Ligája-mérkőzést játszott az Atlético Madrid ellen. A középpályás a Le Figaro című lapnak nyilatkozva árulta el, hogy édesanyja ékszerei mellett a vb-arany is eltűnt. Pogba ismét megerősítette: az esetben a legrosszabb az volt a számára, hogy a gyermekei – a dajkájukkal – otthon voltak a rablás során. „A felvigyázó mindent hallott, felhívta a feleségemet és a biztonsági szolgálatot, majd a fiúkkal bezárkózott egy szobába. Utána napokig sokkos állapotban volt. De a legfontosabb, hogy a gyermekeim jól vannak” – mondta a 29 éves játékos, aki 2018-ban lett világbajnok a francia válogatottal.