2024. április 20., szombat

Foglyul ejtett katonákat cserélt ki Ukrajna és Oroszország

Ukrajna és Oroszország kicserélt tíz-tíz foglyul ejtett katonát – jelentette be csütörtökön a Facebookon Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, az ukrán szóhasználatban „ideiglenesen megszállt területeknek" nevezett vidékek reintegrációjáért felelős tárca vezetője.

Hozzátette, hogy a fogolycserét az ukrán fél Volodimir Zelenszkij elnök utasítása alapján hajtották végre. Verescsuk elmondta, hogy ezenfelül visszaadtak Oroszországnak 11 kereskedelmi tengerészt is, akinek a hajója Odessza partjainál süllyedt el, az orosz fél pedig elengedte egy ukrán mentőhajó 19 főnyi legénységét, akiket a Kígyó-szigeten foglyul ejtett ukrán határőrök kiszabadítására tett kísérlet közben fogtak el.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy március 11-én az ukrán hatóságok Melitopol polgármesterét cserélték ki kilenc orosz sorkatonára, március 1-jén pedig az északkeleti Szumi városban egy orosz parancsnokot öt ukrán katonára. Moszkva állítása szerint mintegy ötszáz ukrán katona esett orosz fogságba, míg az ukrán vezérkar azt állítja, hogy mintegy ezer orosz foglyot tart számon.