2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

A falvakat is segítik

Évi közgyűlést tartott a Zentai Gazdakör

A Zentai Gazdakör kedden délelőtt tartotta meg évi közgyűlését, amelyen ismertették a tavalyi tevékenységüket, illetve az idei évre vonatkozó terveiket, javaslataikat. Az eseményen jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta város polgármestere, Ótott Róbert tartományi és mezőgazdasági titkárhelyettes, Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje, Burány Hajnalka, a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának képviselője, valamint Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasággal megbízott tagja. Az évi közgyűlést Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy nehéz éveken vannak túl, mégis a civil szervezet igyekezett minden tervet és elképzelést megvalósítani a lehetőségekhez mérten, és ez idén sem lesz másképp.

– Megközelítőleg 500 tagja van a Zentai Gazdakörnek, ebből az aktív tagok száma 200-ra tehető. Zentához 2000 gazdaság tartozik, ennek 60 százalékát a gazdakör kezeli, a napi szintű változásokig mindenről tájékoztatjuk őket, tehát a falugazdászaink fáradhatatlanul igyekeznek a termelők segítségére lenni. Úgy vélem, dicséretre méltó, hogy talán ez már nem is csak egy civil szervezet, hanem sokkal inkább egy zentai intézmény – tette hozzá Kobrehel Ervin.

A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben nem szervezték meg a gazdakör hagyományos rendezvényeit. Bíznak benne, hogy idén meg tudják tartani április végén a birkanyíró és birkapörköltfőző versenyüket a zentai vásártéren. Elhangzott, hogy a téli előadásokat ezúttal már személyesen tartották meg a termelőknek. Újdonságnak számít idén, hogy Kalmár Beatrix, a gazdakör falugazdásza heti egy alkalommal Tornyoson is a termelők rendelkezésére áll. Ezt szeretnék a környék többi településén is megvalósítani, a gazdák ügyintézésének érdekében.

Ótott Róbert elmondta, hogy a későbbiekben is szeretnék biztosítani a termelők részére azon pályázati lehetőségeket, amelyek az elmúlt években is rendelkezésre álltak. Már január második felében kiírták a tartományi mezőgazdasági titkárság azon pályázatait, amelyek az öntözőrendszerek fejlesztésére, a farmok felszereléseinek fejlesztésére, a fiatal gazdák támogatására, a méhészek és a borászok támogatására, illetve a pálinkakészítők támogatására vonatkoznak. Végezetül Pék Zoltán arra kérte a jelenlévőket, hogy április 3-án összefogással tegyünk a jövőnk érdekében. Ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárták a Zentai Gazdakör 2022-es évi közgyűlését.