2024. április 26., péntek

Tehetséggondozás és kreativitás fejlesztése

Pedagógus-továbbképzést tartott az ÉMPE Zentán

– Az Alkotni jó! vizuális képességfejlesztés elméletét és gyakorlatát sajátíthatják el a jelenlévő pedagógusok. A környékbeli óvodapedagógusok, tanárok és tanítók vesznek rész ezen az eseményen, melynek a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola ad otthont. L. Ritók Nóra, magyarországi ismert pedagógus tartja az online képzéseket – tudtuk meg tegnap Bíró Orsolyától, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének keretében lezajlott évközi továbbképzési program szervezőjétől.

– Az a tudás, amit a mai nap folyamán megszereznek a pedagógusaink, már holnap beépíthető az oktató és nevelő munkába, hiszen a gyerekek nagyon szeretnek rajzolni és festeni, ezáltal szükség van a képességeik és tehetségük fejlesztésére – tette hozzá Bíró Orsolya.

Rúzsa Mária, a zentai Petőfi Sándor Általános iskola képzőművészet szakos tanára, elmondta, hogy a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezésében márciusban három alkalomból álló képzést, foglalkozást tartottak, amelyen a községből 63 gyermek vett részt.

– Három különböző témát, illetve különböző technikákat dolgoztunk fel a részvevő gyerekekkel. Ennek egy apró töredéke látható kiállítva az iskolánk folyosóján is. Az elkészült alkotásokat többnyire az osztálytermekben tettük ki, illetve lehetőségük volt arra is, hogy aki szeretné, haza vigye őket. A madarak, a rügyfakadás és a mese illusztrációs témái voltak a jellemzőek ezen a vizuális nevelési képzésen. A gyermekek részéről nagy érdeklődést tapasztaltunk, hiszen szeretnek alkotni és nagyon gazdag a fantáziájuk.

Szarvák Anikó, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola pedagógusa nagy örömmel vesz részt a képzésen, elmondása szerint az online tér sem akadály, ugyanis az előadóval párhuzamosan és együtt tudják végezni a feladatokat. Ez által haza is tudják vinni saját munkáikat, amit akár a diákoknak is megmutathatnak, illetve nekik is egy kész példaként szolgál a későbbiekben.

– Elhagyatott és szegényebb sorsú gyermekek munkáit is láthattuk és elképesztő, hogy a négy év alatt hogyan tudják őket fejleszteni, ez számunka nagyon nagy segítség, hiszen mi is dolgozunk ilyen gyerekekkel. Átlagos gyermekek számára szóló technikák ezek, nem pedig különleges tehetségeknek. Mi mint tanítók és óvodapedagógusok, nagy örömmel veszünk részt az ilyen és ehhez hasonló gyakorlati foglalkozásokon – mondta a pedagógus.