2024. április 25., csütörtök
DIÁKSPORT

Totális diadal a gyér mezőnyben

Veszprémben rendezték meg az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság idénre halasztott döntőit – A délvidéki csapat mindent vitt

A járványhelyzet miatt tavaly október helyett idén márciusra halasztották a Kű Lajos, illetve az Aranycsapat Alapítvány által 19 évvel ezelőtt megálmodott Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőit, amelynek ezúttal a királynék városa, Veszprém adott otthont. A 17. fináléra szokás szerint a délvidékiek utaztak el a legnagyobb számban, köszönhetően Gyólai Zoltán fő szervező több hónapos, állhatatos munkájának, így a Temerintől kezdve Muzslyáig, majd a Tisza mente szinte összes településéről verbuvált gyerekek asztaliteniszben, birkózásban, sakkban és kézilabdában versengtek. Mert hát Veszprém nemcsak a koronás úrasszonyok, hanem a kézilabda városa is egyben, s ehhez mérten Adáról, Muzslyáról és Tornyosról is érkezett lánycsapat, egyben ez is volt az idei döntős tornák közül a legkomolyabb is, mert sajnos Kárpátaljáról az ismert tragikus történések miatt nem érkeztek sportolók, sőt sem Erdélyből, sem pedig a Felvidékről kézilabdán kívül más gyerek nem jött.

A kétnapos rendezvény azonban kiválóan kezdődött, hiszen már a megnyitóünnepségen ismerős arcokat láthattunk. De szó szerint, mert a szokásos üdvözlőbeszédek után az Ismerős Arcok nevű közkedvelt magyar együttes foglalta el a pódiumot, s nyilván mindenkinek leesett az álla, hogy a kamaszodó fiúk-lányok minden számukat együtt énekelték velük, a Nélküled című, lassan már himnusszá kinőtt dalt pedig már felállva minden torok intonálta.

A délvidéki különítmény (a szerző felvétele)

A délvidéki különítmény (a szerző felvétele)

A birkózók aztán másnap a Veszprém melletti Ősibe vonultak, mert a településen egy lelkes sportkedvelő birkózószekciót hozott létre, így a környező klubokkal, valamint a zentai és a magyarkanizsai birkózópalántákkal együtt egész jó kis hangulat kerekedett a helyi általános iskola tornatermében, ahol a helyiek az elején még reménykedtek, de csakhamar kiderült, hogy a délvidéki képzett harcosok nemcsak a csarnokból, de a faluból is kivagdosták az ottani legényeket. Nem meglepő így, hogy nyolc aranyérmet és két ezüstöt szereztek, de az a két második hely is csak azért született, mert a mieink egymás ellen birkóztak a döntőben…

Asztaliteniszben hasonló volt a helyzet, így ahelyett, hogy ügyetlenkedtek volna az eredményhirdetéssel, Bimbó Zsókának, Bimbó Evelinnek és Varga Dánielnek egyszerűen odaadták az aranyérmeket.

A zentai és a magyarkanizsai birkózók (a szerző felvétele)

A zentai és a magyarkanizsai birkózók (a szerző felvétele)

A délvidéki sakkcsapattal kapcsolatban odafelé még azt mondták, ez egy igen fiatal csapat, s nem kell óriási eredményekre számítani. Hát, ahhoz képest Horváth Evelin jóvoltából arany született az igen tarka és furcsa mezőnyben, s Nagy Anita jóvoltából a leányezüstöt is elvitték a mieink, a fiúknál pedig Kincses Kristóf ezüst-, Szabó Márkó bronzérmes lett.

Elérkeztünk a kézilabdához, mert igazából ez volt a fő versenyszám Veszprémben. Az adai csapatot évekig Kiss Sándor vezette, most azonban megelégedett a másodhegedűs szerepével, mivel a lányokat az egykori kiváló játékos, ma meg nagyszerű edző, Božić Boglárka irányította, és nem kell mondani, hogy az adai lányok egytől egyig a Halász Józsefben edzenek, ehhez mérten pedig olyan sebességre, olyan kidolgozott akciókra és olyan szervezett védekezésre képesek, amivel az utóbbi években csak kevesen tudták felvenni a versenyt. Bogi csapata aztán szét is verte a mezőnyt, hiszen a döntőben 22:13-ra győzték le Szovátát, a zárónapra viszont Veszprém is állított versenyen kívül csapatot, de az ottani lánykák szülei csakhamar lecsendesedtek a lelátókon, mert az adaiak őket is legyőzték 17:11-re. Az adaiak teljesítményének a bácskai városka élő legendája, Sterbik Árpád, a világ egykoron legjobb kapusa is élőben tapsolt, hiszen Árpi ott él, és a Veszprém férficsapatának a kapusedzője.

Az adai lányok mindenkit fölényesen győztek le (a szerző felvétele)

Az adai lányok mindenkit fölényesen győztek le (a szerző felvétele)

Az is meg kell említeni, hogy idén is volt műveltségi vetélkedő, amelyet néptáncosaink és versmondóink tettek színesebbé, a vetélkedőt magát pedig az ügyes és okos délvidéki csapat nyerte meg, teljessé téve ezzel a diadalt.

A küldöttségek természetesen megtekinthették Veszprém történelmi óvárosát is, de a gyerekek emlékezetében nyilván a helyi állatkert és botanikus park marad meg a legélénkebben, hiszen a tágas élőhellyel és változatos állatállománnyal rendelkező zoo nyilván az egyik legszebb Magyarországon, de lehet, hogy Európában is.

Három versenyző, három arany (a szerző felvétele)

Három versenyző, három arany (a szerző felvétele)