2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Felállványozták, és belekezdenek a templomfelújításba

Moholon őszig megújul a Szent György katolikus templom tetőszerkezete

A héten megkezdődik és a nyár végéig befejeződik a moholi Szent György katolikus templom tetőszerkezetének felújítása, miután a szakrális épületen elöregedett és beázik az azbeszt tetőfedő, valamint tönkrement a faszerkezet is. A munkálatok finanszírozásához Ada község önkormányzata 13 millió dinárral, a magyar állam 40 000 euróval járul hozzá, valamint a moholi hívek megközelítőleg 1 millió dinárnyi adományt adtak össze a templom tetőszerkezetének felújítására – tudtuk meg Világos Miklós moholi plébánostól. A plébános vasárnap, a nagymise előtt tekintette meg a felállványozott szakrális épületet Bilicki Zoltán adai polgármesterrel és a VMSZ adai és moholi tisztségviselőivel, Tóbiás Józseffel, Rigó Flóriánnal, Lajkó Szilviával, Sterbik Ildikóval és Almádi Évával.

– Hozzáfogtunk a templom tetőzetének a felújításához, mert nyilván mindig a legfontosabb az épület víztől való megóvása. A kivitelező hat hónapos kivitelezési időszakot irányozott elő a szerződésben a munkálatokra, amelyeket mostantól számítva őszig befejeznek. Az előszámla alapján a felújítás mintegy 21 millió dinárba fog kerülni, amelynek java részét az adai önkormányzat biztosítja számunkra, valamint egy bizonyos részét a magyar államtól kaptuk, illetve a híveink adománya is benne lesz a tető renoválásában – magyarázta Világos Miklós plébános, aki szerint egy ekkora épületen mindig van mit javítani, ezért terveznek még újabb munkálatokat is. – A templomban a beázások miatt több helyen tönkrement a belső festés, vagyis a boltozatok festése, azt ki kell majd javítani. Nem tökéletes a hangosítás, amit ki kell majd cserélni, valamint a világosítást is lehetne korszerűsíteni. Sok terv van, amit meg kellene valósítani, de a legelső és a legfontosabb, hogy a tetőt rendbe tegyük, és ezzel megóvjuk az épületet a további romlástól. A hívek nagyon várták a felújítási munkálatokat, és örülnek neki. Nyilván jó hatással van az emberekre és a lelkivilágukra is, ha látják, hogy történik valami, és nemcsak a romlást és a pusztulást tapasztalják. A mi közösségeink fogyó közösségek, legtöbbször azt látjuk a faluban szétnézve, hogy fogy a lakosság, düledeznek a házak, sok az üres ház. Ezért jelentős, hogy legalább az egyik legfontosabb épületünk, a templom, ami a közösségünk középpontja, megújuljon, és ennek tényleg örülnek a moholiak – nyilatkozta a moholi plébános.

Bilicki Zoltán adai polgármester kijelentette, hogy Ada község önkormányzatának az a célja, hogy 2024 végéig a községben található minden katolikus és ortodox görögkeleti templomot teljesen felújítsanak: – Ezzel a tervvel összhangban az idén a korábbiaknál jóval nagyobb összeget irányoztunk elő, mert a helyi önkormányzat 40 millió dinár értékben írt ki pályázatot a községben található egyházak számára. Ezek az összegek a felújítási munkálatokat célozzák meg, és úgy gondolom, hogy ez hathatósan hozzá fog járulni, hogy templomaink megfelelő állapotba kerüljenek – mondta az adai polgármester.

A Vajdasági Magyar Szövetség nagyon fontosnak tartja a templomfelújításokat a vajdasági magyar közösség megmaradása érdekében – tudtuk meg Rigó Flóriántól, a VMSZ moholi szervezetének elnökétől: – A Vajdasági Magyar Szövetség számára fontos, hogy mi, vajdasági magyarok a szülőföldünkön maradjunk és boldoguljunk, de azzal, hogy itt maradunk, küldetésünk is van. Méghozzá az, hogy megőrizzük a kultúránkat és vallásunkat. A moholi templom teljes körű felújításához első körben a tetőzetet kell megújítani, hogy megszűnjenek a beázások, és a későbbiekben lehetőség legyen a belső munkálatok megkezdésére is – nyilatkozta a moholi pártszervezet vezetője.