2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Prioritást élvez a közlekedési infrastruktúra fejlesztése

Az Újvidéki Vásáron csütörtökön megnyílt a negyedik Nemzetközi Közlekedési Vásár Traffic Solutions Expo elnevezéssel. Az egynapos kiállításon több standon tartanak bemutatót a városok közlekedési infrastruktúrájáról, a vasúthálózat fejlesztéséről, a közlekedésbiztonságról és a szerbiai fejlesztési irányokról.

A vásár megnyitóján Ognjen Bjelić tartományi energiaügyi, építőipari és közlekedési titkár beszédében kiemelte, Vajdaság a közlekedési infrastruktúra fejlesztésén dolgozik.

– Elég csak néhány projektet megemlítenem, például a Fruška-gora-i közúti folyosót, a Zombor–Nagyikinda gyorsforgalmi utat, a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópályát. Az előttünk álló Belgrád–Újvidék gyorsvasút megnyitásával pedig új fejezet kezdődik országunk vasúti forgalmában is – mondta a titkár, aki szerint a közlekedési szektor fontos a gazdaság fejlődése szempontjából is.

– Az infrastruktúra fejlesztése mellett kiemelten fontos a közlekedésbiztonság témaköre is. A tartományi titkárság az elmúlt öt évben több mint 150 olyan projektet támogatott, amelyek célja a tartomány közlekedésbiztonságának növelése volt, körülbelül 220 millió dinárt fektettünk be ezen a területen. Ezenfelül 500 iskolai övezet felülvizsgálatára és 300 iskolai övezet kialakítására kezdeményeztünk eljárást – emelte ki Ognjen Bjelić.

A titkár szerint a vásár kitűnő alkalom az újonnan megalakult Közúti Közlekedésbiztonsági Koordinációs Tanács munkájának bemutatására, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy csökkentsék a balesetek és az áldozatok számát.

A vásárt Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter nyitotta meg, aki kiemelte, az illetékes minisztérium sokat tesz a szerbiai forgalom javítása érdekében.

– Több mint 1200 kilométer autópályát, gyorsforgalmi utakat építünk, és befejezzük a gyorsvasutat, valamint nagy sebességű vonatokat vásárolunk. Két napon belül kereskedelmi forgalomba állítják a vasutat, és gyorsvonatok kötik majd össze a Szerbia két legnagyobb városát: Újvidékről alig harminc perc alatt lehet majd eljutni Belgrádba – hangsúlyozta Momirović.

Elmondta, hogy néhány évvel ezelőttig ezen a területen kevés várost kötöttek össze gyorsutak, a vasutat pedig elhanyagolták. Momirović szerint a megkezdett, illetve a még megvalósulásra váró beruházások a közlekedési infrastruktúrában gazdaságunk fejlődését jelentik.