2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Csak egymást támogatva lehet haladni

Pacsér és Bácskossuthfalva eredményeiről, terveiről

– Topolya községet a 90-es évek közepe óta a VMSZ vezeti, amire nincs másik példa Vajdaságban. Bácskossuthfalva és Pacsér eredményeit, működését is számba véve láthatjuk az eddigi munka jelentőségét – emelte ki a tegnapi kampánykörút során Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

Az eddigi megvalósított projektumokat számba vevő és a jövőbeli terveket felvázoló pacséri és bácskossuthfalvi látogatáson vett részt Fremond Árpád köztársasági képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, községi elnöke, Ótott Róbert tartományi segédtitkár-helyettes, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, valamint jelen volt Topolya község polgármestere, Szatmári Adrián a munkatársaival, illetve a települések vezetői, a helyi közösség tanácstagjainak a kíséretében.

Bácskossuthfalván több fejlesztési terv valósult meg az elmúlt időszakban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bácskossuthfalván több fejlesztési terv valósult meg az elmúlt időszakban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Juhász Bálint rámutatott, hogy eredményei alapján Topolya község magasan kiemelkedik, és a tartomány legdinamikusabban fejlődő önkormányzata a megvalósított projektumait számba véve.

– Felismerték a turizmusban rejlő lehetőségeket, és ezt olyan módon teszik, hogy nem egymás ellen dolgoznak, konkurálva a másikkal, hanem egymást kiegészítik a céljaik. Van, aki a rekreációra, más a gyógyturizmusra épít, megint más a természetközeli kikapcsolódásra. Ehhez hozzájárul még a Prosperitati Alapítvány apartmanfejlesztési támogatási rendszere. Egyébként Pacséron 151 sikeres projektumot tartunk számon, amin keresztül 143,5 millió dinár érkezett a település családjaihoz. Bácskossuthfalvához pedig 231 sikeres projektum és 336,5 millió dinár összértékű támogatás fűződik – nyilatkozta Juhász Bálint, aki reményét fejezte ki, hogy az áprilisi választások után is ugyanúgy folytatódik majd ez a lendület.

Fremond Árpád pacséri lakosként ismertette a gyógyfürdő fejlesztési terveit.

– Egy trafóállomás kiépítése előtt állunk, hogy minél hamarabb üzembe tudjuk helyezni a fürdő immár kiépült szaunáját, illetve szükség lenne még egy kutat fúratni. Emellett a gyógyfürdő bővítésére vonatkozó elképzeléseket is dédelgetünk. Egy rekreációs sétányt alakítunk ki, amely összeköti a fürdőt Pacsér központjával, padokat kihelyezve, fásítva a patak partját. Komoly elképzelésünk még falunk színházépületének helyrehozatala, reményeink szerint 2024-ig megkezdhetjük a munkálatokat – nyilatkozta Fremond, aki emlékeztetett arra is, hogy közösségünk csak akkor tud eredményeket elérni, ha képviselői közül minél többen bejutnak a parlamentbe, hiszen így sikerült kieszközölni egyebek mellett a Bácskossuthfalvát Cserepessel (Bački Sokolac) összekötő útszakasz felújítását.

Szabolcski Szabolcs tanácselnök vázolta, hogy az ivóvízhálózat felújítását szakaszokban tudják megvalósítani. A munkálatok néhány hét múlva startolnak, 1,5 kilométer hosszan és 7,8 millió dinár értékben, a Terax vállalat kivitelezésében.

ÚJ TEXTILMŰHELY BÁCSKOSSUTHFALVÁN

Bácskossuthfalván elsőként felavatták az Ady Endre Művelődési Központ Katrinca textilműhelyének székházát és kézműves-kiállítótermét. A megjelenteket Tímár Gabriella, az Ady elnök asszonya köszöntötte, majd Fremond Árpád méltatta azt a közösségeink számára pótolhatatlan munkát, amit a hagyományőrző szervezetek a zászlajukra tűztek. Bece Angéla, a Tarka Virág kézimunkacsoport elnöke elárulta azt az elképzelést, hogy az összegyűjtött varrógépekkel és más szabászati eszközökkel szeretnék a falubeli ifjúságot bevezetni a varrás rejtelmeibe.

Az új Katrinca textilműhelyben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az új Katrinca textilműhelyben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A közelmúltban új aszfaltburkolattal ellátott Kanász utcához érkezve Papp László tanácselnök ismertette a faluban végrehajtott közművesítési munkálatokat, hogy a kátyúzások mellett még a Petőfi Sándor utca egy szakaszát is újra tudták burkolni. A Juhász Erzsébet Könyvtár fiókjának, a Teleháznak és a Moravicai Értelmiségi Fórumnak is székházat nyújtó épület megtekintésekor Fazekas Róbert beavatta a jelenlevőket, hogy a nagytermet kisebb művelődési-tudományos jellegű rendezvényeknek helyet adó közösségi térré újítják fel, illetve neves falubeli egyének hagyatékát szeretnék elhelyezni, valamint a Monográfia Bizottság fundusát. Seffer Attila, a topolyai önkormányzat kommunális ügyekkel megbízott tanácstagja a Perdóvölgyhöz érkezve elmondta, hogy energiatakarékos LED-izzókra cserélték le az adott szakaszon az éjszakai megvilágítást. A küldöttség a Rekreációs Központban megtekintette az elmúlt egy év felújítási munkálatait, a nyáron birtokba vett új medencét és az étterem korszerű konyháját. Ezen a helyszínen Méhes Béla számolt be arról, hogy a falu egy nyertes pályázatnak köszönhetően a közeljövőben egy új, 9 személyes kisbusszal gyarapszik.