2024. április 24., szerda
AZ UKRÁN VÁLSÁG KÖVETKEZMÉNYEI SZERBIÁBAN

Az akadozó nyersanyagellátás miatt az újvidéki Learben nem zárják ki a munka felfüggesztését

Az újvidéki Lear cég vezetése arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy az ukrán válság miatt bajba került a cég, lehetséges a munka leállítása, írja a 021.rs.

A dolgozóknak eljuttatott közlemény szerint „az ukrán válság okozta politikai helyzet miatt gyakorlatilag kiszámíthatatlan a helyzet a világpiacon, nehézkesek a gazdálkodási feltételek.” A szankciók miatt szerintük megszakadt az ellátási lánc, így gondok vannak a félvezető alkatrészek beszerzésével.

– Sajnos jelenleg senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a probléma körülbelül mennyi idő alatt oldódik meg – közölték a cég illetékesei. Hozzátették, hogy az elmúlt két hétben több megrendelést lemondtak az ügyfelek, ami az alkalmazottak elbocsátásához vezetett.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy mindez nagy aggodalmat és elégedetlenséget okoz a dolgozók körében, de szeretnénk emlékeztetni arra, hogy nap mint nap figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a társasággal és ügyfeleinkkel közösen igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást – olvasható a közleményben.

A Függetlenség Szakszervezetből megerősítették, hogy kaptak ilyen értesítést, de hozzáteszik, hogy nincs több információjuk a munka esetleges beszüntetéséről.

A mintegy 2500 főt foglalkoztató Lear 2020-ban szintén beszüntette a munkát, és a koronavírus miatti rendkívüli állapot idején szabadságra küldte a dolgozókat.