2024. április 26., péntek

Megzenésített, finom falatok

Az újvidékiek megkóstolhatják Európa hagyományos ételeit

Az újvidéki művelődési állomások hálózatában ma kezdődik és vasárnapig tart a gasztro előjelű, zenés utazásként elképzelt eseménysorozat.

A karavánjellegű program keretében Európa számos országából érkező zenészek előadásait hallhatjuk, az idegen dallamokon keresztül elkalauzolják a hallgatóságot a kontinens messzi tájaira. Az elképzelést a Seoba, azaz a Vándorlások ciklus keretében valósítják meg, mindez természetesen az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022-ben programplatformon történik.

A karaván aktivitása kitér a zenével illusztrált vidékek gasztro szokásaira is, a hallgatóságnak alkalma lesz szó szerint belekóstolni egy-egy európai táj ízvilágába. A fellépők közül a szervezők kiemelték az olasz The Sidh együttes nevét, továbbá a finn Sväng Harmonica Quartet, a norvég Jovan Pavlović és a Svartlamon Hardkor csapatot, a török Light in Babylont, a hazai Librecuatro Tango együttest, a bolgár Jeremy? és a Kerana & Kosmonavtite együttest...

A program gasztronómia része ma 18 órakor kezdődik, a koncertek pedig minden nap 19.30-kor. A belépés ingyenes. Ma este a Selyemgyár (a Koszovó utcából nyíló Đorđe Rajković utcában) és a bukovaci művelődési állomás látja vendégül az újvidékieket, nyugat-európai konyhákkal és dallamokkal ismerkedhetünk. A kínálatban szerepel a bagett, a croissant, a kolbász és a sajtos kalács, holnap, pénteken a Barka és a Malom Művelődési Állomásokon (Csenej utca 54. és Munkás utca 20.) kóstolhatunk bele Észak-Európa ízvilágába – dán sütemények, hagyományos, angol pecsenye és mandulatorta...

Szombaton az Egység Művelődési Állomáson és a pirosi művelődési ponton szervezik meg a programot, dél-európai finomságokkal – török bakláva, görög saláta és burito – várják a látogatókat. Március 20-án a limáni művelődési állomáson kelet-európai ételeket tálalnak, almapitére hasonlító román kalácsot és grúz levest. Minderről az Újvidék EKF 2022 hivatalos honlapján, a www.novisad2022.rs címen többet is megtudhatunk.