2024. április 26., péntek

Tavaszi zsongás

Amatőr kézművesek kiállítása Bácskossuthfalván

Hímzett-varrott kézimunkákat, fából készült használati tárgyakat, kézműves termékeket, dísztárgyakat, hímes tojást és mézeskalácsot, festményeket, fonalgrafikával készült ajándékokat lehet megtekinteni vagy megvásárolni az Ady Endre Művelődési Központ idei Tavaszi zsongás elnevezésű tárlatának kínálatában az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban. A 42 egyéni kiállító és 8 egyesület vagy szervezet köreiben munkálkodó kreatív személy alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitóját a Csicsergő leánykórus tette ünnepélyesebbé, majd Tímár Gabriella, a tárlat fő szervezője üdvözölte a megjelenteket, kiemelve a kunbajai és a mélykúti vendégeket.

– Falunkban nagy örömünkre többen vannak, akik valamilyen kézműves-tevékenységgel foglalkoznak, akik kreatívak, és rendkívül talpraesetten, lelkiismeretesen állnak hozzá a hobbijukhoz. Őket is szeretnénk támogatni ezzel a tárlattal, egyúttal minden falubelinek is lehetőséget kínálunk, hogy kézműveseinktől juthassanak hozzá a közelgő húsvéti ünnepkör dísztárgyaihoz, ajándékaihoz – mondta egyebek mellett Tímár Gabriella, majd Papp László tanácselnök, helytörténész Herceg János 1976-ban Bácskossuthfalváról írt soraival nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, röviden visszatekintett a Délvidék egyik legmagyarabb településének 165 évre visszanyúló kulturális és hagyományápoló múltjára, a falubeli kézműveskörök elődeire.

– A kézművesség bizonyosan egyidős falunk múltjával, az írásos dokumentumok arról tanúskodnak, hogy 1857-ben élénk céhbeli élet folyt a településünkön. A legrégebbi feljegyzés a hímzés és a hölgyek vonatkozásában 1903-ból származik, 1910-ből pedig arról olvashatunk, hogy településünkön Sebők Lajos szervezésében „széphímző” tanfolyamot tartottak, amelyen négy leány és kilenc nő vett részt. A második világháborút követően több alkalommal is történt mozgolódás, tanfolyam a szabók, hímzők oktatására, egyesületbe szervezésére. A Tarka Virág kézimunkacsoport 2004-ben alakult meg, és 2005-ben szervezték meg az első Tavaszi zsongás elnevezésű kiállítást, ami igen nagy sikert aratott, és a rendezvény népszerűsége azóta is töretlen. Ez az idén 62 éves Ady Endre Művelődési Központ vezetőségének köszönhető, Tímár Gabriella elnök asszony és Bece Angéla, a Tarka Virág vezetője fáradhatatlan lendületének és lelkesedésének. Manapság, amikor falunk lélekszáma folyamatosan csökken, még nagyobb kihívás és felelősség ennek a közösségmegtartó kiállításnak a megszervezése – hangsúlyozta Papp László. Az érdeklődők az idei Tavaszi zsongás tárlatát kedden, szerdán, szombaton, vasárnap és jövő kedden tekinthetik meg 10 és 18 óra között az Echóban.