2024. április 26., péntek
SZAJÁN

A magyar nemzet méltó a fennmaradásra

Szajánban vasárnap szentmisével egybekötött megemlékező ünnepséget tartottak az 1848/1849-es szabadságharc és forradalom hőseinek emlékére. A szentmisét ft. Koncz Tibor nagykikindai plébános celebrálta, majd ezt követően alkalmi műsorral és ünnepi beszéddel egybekötve helyezték el az emlékezés koszorúit az Ady Endre Művelődési Egyesület udvarában felállított kopjafán.

Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje kiemelte, hogy elődeink 174 évvel ezelőtt képesek voltak önmaguk kezébe venni sorsukat, ezért nekünk is ezt kell tennünk, ugyanis csak így építhetjük jövőnket.

– Akkori elődeink tudtak és mertek cselekedni, akkor is, amikor a kezdeti biztató körülményeket felváltották a kedvezőtlenek. Nem adták fel, nem hátráltak meg, összefogtak, s együtt próbáltak meg változtatni. Őseink akkori függetlenségi harca ugyan elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, a küzdelem meghozta gyümölcsét, ha később is, a kiegyezés alkalmával. Ez a forradalom tanúbizonysága annak, hogy a magyar nemzet méltó a fennmaradásra. Méltó volt erre akkor, és méltó erre ma is – emelte ki Kovács Elvira.

Az alkalmi műsorban a szajáni Labdarózsa kórus és helyi fiatalok vettek részt. Az emlékezés koszorúit Kovács Elvira, Talpai Sándor és Tóth Ramóna a VMSZ nevében, Bacsik Lőrinc Natália az MNT nevében, Tóth Zoltán a szajáni helyi közösség nevében helyezte el, valamint a VMSZ szajáni helyi szervezete és más civil szervezetek képviselői is koszorúztak.