2024. május 4., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

A közösség ereje

Óbecsén az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára emlékeztek

Óbecsén a Petőfi-szobornál tartottak tegnap ünnepi megemlékezést az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom tiszteletére az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, az óbecsei Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör közös szervezésében.

– Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012-ben, Vajdaságban, Óbecsén állítottuk fel az első egész alakos Petőfi-szobrot. Az, hogy ércbe öntve, közterületen is közöttünk él Petőfi, azt jelzi, hogy ma már büszkesége és tartása is van a vajdasági magyar közösségnek, hogy vállaljuk és hirdetjük történelmünket, eszményképeinket, kultúránkat és értékeinket – mondta köszöntőjében Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa.

Ünnepi beszédet Szekrény Anetta, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje mondott, aki kiemelte: a szabadságharc hősei ma is itt élnek közöttünk, utcanevekben, intézmények neveiben, a történetekben, melyek bennünk élnek, s öntudatlanul is példát mutatnak.

– Magyarságunk, nemzettudatunk, hagyományaink megőrzése, nyelvünk használata, a jog és a képesség, hogy rendelkezzünk saját sorsunkról és alakítsuk azt, azaz a szabadságuk kiváltság és múló állapot. Addig marad fenn, amíg ezt mi akarjuk. A szabadságunkért vívott harcot ma nem fegyverekkel, hanem közösségünk erejével vívjuk. Közösségünk erejét április 3-án szavazatokban mérik – mondta Szekrény Anetta.

A megemlékezésen az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola, az óbecsei Népkönyvár, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, az MNT, az óbecsei önkormányzat, a VMSZ, a Magyar Egység Párt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Than Fivérek Értelmiségi Kör, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője civil szervezet és az Ökobecse Polgári Egyesület, valamint a VMSZ Ifjúsági-, Női- és Nyugdíjas Fórumának képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait a Petőfi-szobornál.