2024. április 20., szombat

Három hétig ismét igényelhető a kasszatámogatás

Kenyerüket féltik a piaci viszonteladók

Újabb lehetőséget kínál a kormány azoknak, akik kötelesek áttérni az új számlázási modellre, de eddig még nem kérték az állami támogatást az új pénztárgépek beszerzéséhez. Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy mától, azaz március 15-étől április 5-éig tart az újabb jelentkezési forduló.

Akárcsak korábban, ezúttal is az interneten, az Adóigazgatóság portálján (https://www.purs.gov.rs/sr/e-porezi/portal.html) igényelhetik a pénzbeli segítséget. A kormány vonatkozó rendelete értelmében a pénztárgépek beszerzését eladóhelyenként és kasszánként 100-100 euróval támogatja az állam, azok számára pedig, akik az áfarendszeren kívül dolgoznak, az összeget még 20 százalékkal megemelik. A kasszatámogatás igénylése előtt a vállalatok kötelesek bejelenteni eladóhelyeiket, üzlethelyiségeiket, melyekben pénztárgépre van szükségük a munka végzéséhez. A bejelentést szintén az Adóigazgatóság honlapján tehetik meg, s utána következhet a támogatás igénylése, ami nem sok időt vesz igénybe, néhány egyszerű lépésben elintézhető. Az első jelentkezési forduló október derekától január végéig tartott, ebben az időszakban 124 000 kötelezett jelentkezett, a pénzt már „majdnem mindannyian” megkapták.

– A következő időszakban folytatjuk a rendszeres kifizetést, mert azt szeretnénk, hogy mindenki mielőbb áttérjen az új számlázási módszerre, ne várják meg az átállás határidejét, ami, mint ismeretes, április 30-án jár le – mondta Mali, hangsúlyozva, hogy a végső dátumon nem változtatnak. Megismételte, az a cél, hogy az embereknek ne kerüljön pénzébe ez a váltás. Az államnak van erre elegendő eszköze, az idei költségvetésben ugyanis hatmilliárd dinárt irányoztak elő a kasszatámogatásra.

– Arra kérem a pénztárgéphasználatra kötelezetteket, hogy mielőbb térjenek át az új kasszák használatára, mert vannak, akik már jó ideje megvették az új gépeket, de egyelőre még nem üzemelték be őket, várják az áprilist. Ebből azután gond lesz, mert a gyártóknak nem marad elég idejük arra, hogy mindenkinél felszereljék a gépeket – figyelmeztetett a miniszter. Tárcája egyik legfontosabb projektumának, a strukturális reformok részének nevezte az új fiskalizációs rendszerre való áttérést, ami „számos előnnyel jár a társadalom, az állam, a gazdaság és a polgárok számára egyaránt”.

Közben Belgrádban, a Pénzügyminisztérium épületénél tegnap délelőtt több száz piaci árus tüntetett az új számlázási rendszer ellen. Azt követelték, hogy a piacokon dolgozók közül senkire se legyen érvényes az újfajta pénztárgépek használatának kötelezettsége. A transzparensekkel felvonulók azt hangoztatták, hogy megmozdulásuk abszolút politikamentes, kizárólag a piaci árusok érdekeit szolgálja, és félő, hogy ha őket is áttérésre kötelezik, le kell mondaniuk erről a tevékenységről, és szociális esetekké válnak. „A hatalom megöli a piac legfőbb ismertetőjelét, az alkudozást, nem hagyjuk, hogy elvegyék a kenyerünket” – kiabálták a tüntetők. Az államfővel szeretnének tárgyalni, és közölték, hogy ha követeléseik süket fülekre találnak, egy hét múlva az elnökség épületénél gyülekeznek.

Az SZK Hivatalos Közlönyében még tavaly megjelent rendelet szerint az új rendszerre való áttérés nem kötelező azoknak, akik a piacon saját mezőgazdasági termékeiket árulják kisebb mennyiségben, ám kötelező mindazoknak a viszonteladóknak, akik, mint korábban a minisztérium egyik illetékese fogalmazott, „a piacot vegyeskereskedéssé alakították”, ahol az alsóneműtől a csokoládéig minden kapható.