2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Célkeresztben a mezőgazdaság

Lakossági fórumot tartottak Oromon

Magyarkanizsa község legjobb minőségű földjei Oromhoz tartoznak, a tizenhárom település közül talán ezzel emelkedik ki legjobban, hisz köztudott, hogy itt vannak a legjobb termőföldek. A lakosság nagy része mezőgazdaságból él, és még mindig a legégetőbb kérdések a mezőgazdaságot érintőek. Ezt állapíthattuk meg a csütörtök esti lakossági fórumon is, ahol szép számban összegyűltek a falubeliek.

A jelenlévőket Nyilas Mihály köszöntötte, aki Orom helyi közösségének alelnöke is egyben, és a falu dolgait a szívén viseli. A községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, Vass Zoltán is jelen volt, továbbá Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, valamint Molnár Viktor és Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap, illetve a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői, továbbá a két magyarkanizsai köztársasági parlamenti jelölt: Újhelyi Ákos és Újvári Zsombor, akik azzal a nem titkolt szándékkal érkeztek, hogy a közelgő magyarországi és szerbiai választásokon való részvételre és a Fideszre, illetve a VMSZ-re való voksolásra buzdítsák az oromiakat is. Mint mondták: a magyar emberek problémáival csak a magyar érdekképviselet fog foglalkozni, ezért fontos, hogy felmérjük és észben tartsuk április 3-át és a hármas számot, melyre érdemes szerintük szavazni, cserébe pedig azt ígérték, hogy a helyiek érdekeiért is fel fogják emelni a szavukat.

Nyilas Mihály felvezetőjében elmondta, hogy a folytatáshoz, a megkezdett politikai útvonalon való haladáshoz és többek között a falvak fejlődéséhez is az kell, hogy megfelelő érdekképviselet legyen a megfelelő helyen, akik kiálltak az itteniek érdekeiért, meghallgatták a problémákat, és a felmerülő kérdésekre is választ adtak.

Ótott Róbert a mezőgazdasági titkárság által kiírt pályázati lehetőségeket ismertette, és elmondta, hogy 2022-ben a költségvetés nőtt, így több pénzből gazdálkodhatnak majd a gazdák is, hiszen 8,4 milliárd dinárt szántak a mezőgazdasági támogatásokra. Ezek között az önkormányzatok egymilliárdot kapnak a határutak kiépítésére, rendezésére, az ivóvízhálózat kiépítésére, a szennyvízhálózat tervdokumentációira és a kanálisrendszerek tisztítására. Eszközök tekintetében pedig, ami a gazdákhoz direktben érkező pénzekről szól, az öntözőrendszerek kiépítésére 370 milliót, a jéghálók felhúzására, a gyümölcsösök körbekerítésére 100 milliót, a fóliások támogatására 80 milliót, farmfelszerelések támogatására 110 milliót szánnak. A kapcsolható eszközök megvásárlására is gondoltak, és már 1300 pályázó volt idén. A borászok, hús- és tejterméket előállítók és az organikus termelők sem maradnak ki a sorból. Az újdonság pedig, hogy a fiatal gazdák és nők támogatása is porondon van, akikre külön odafigyelnek.

Molnár Viktor a mezőgazdasági alap létrejöttét és működését taglalta, és elmondta, hogy számítani lehet majd két új kölcsönvonalra is, az egyik földvásárlásra, míg a másik a reproanyag támogatására vonatkozik.

Miután a szükséges információkat megkapták az érdeklődő gazdák, a helyiek is bekapcsolódhattak kérdéseikkel a beszélgetésbe, akik előtt Újvári Zsombor, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje is bemutatkozott, és elmondta, hogy a mostani választásoknak igen nagy tétje van. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban milyen jó kapcsolat alakult ki az anyaország és Szerbia között, és ahhoz, hogy ez folytatódhasson, elengedhetetlen a Fideszre való szavazás. Szerbiai szinten pedig arra emlékeztetett, hogy akkor tudjuk érvényesíteni a magyar érdekeket, ha képviselőink jelen vannak a parlamentben, és szóra emelkedhetnek értünk.

Az oromiakat elsősorban az utak kérdése érdekelte, melyre ígéretet kaptak, hogy a régóta húzódó Orom–Csantavér szakasz is végre előtérbe kerülhet, ám ez nemcsak helyi, önkormányzati érdekeltség, helyben megoldandó dolog, hanem felsőbb szintek anyagi támogatása is kell hozzá. Egy helyi útszakasz problematikája is felmerült, amellyel kapcsolatban Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, hogy nem szélbe kiáltott szó. A lakossági fórumon a fiataloknak is akadt kérdésük, így megállapítható, hogy nincs még minden veszve, hisz a 40 év alattiak is érdeklődnek a mezőgazdasági kérdések iránt.