2024. április 27., szombat

MagyarZó Pistike messéi

Arról, hogy ne csak a társadalmi, hanem a természeti csapások miatt is nyavalyogjunk egy kicsit, a héten az időjárás gondoskodott, amely olyan volt, mint a híres Vivaldi-zenemű: A négy évszak! Reggelente fagyott, napközben hol kisütött a nap, hol beborult az ég, a szél is fújt rendesen, és esett minden, ami csak terem az égben: eső, hó, dara, havas eső. A zősök is hozták a formájukat, amamának hasigatott a feje, atata meg az ízületi fájdalmaira panaszkodott. Újabban már nem annyira a koronavírustól, hanem a zorosz-ukrán háborútól és annak lehetséges következményeitől rettegnek, bár a muternak fenntartásai vannak azzal szemben, hogy számos ország csitt-csatt feloldotta a járványügyi korlátozások zömét.

– Hihetetlen, Tegyula! – hüledeze az öreglány. – Alig egy hónappal ezelőtt még koronalázban égett a világ, negyedik oltásról meg járványügyi rendelkezések elleni tüntetésekről cikkezett a sajtó, mára pedig egyre több helyen, így nálunk is, a kötelező intézkedések javát megszüntetik. Szinte teljesen kiveszett a hírekből a Covid, és átvették a helyét a háborús pusztításról és a menekültek viszontagságairól szóló tudósítások.

– Uopste nem értelek, Tematild! – értetlenkede a fater. – Eddig az volt a bajod, hogy tombol ez a fránya vírus, most meg, amikor bő két év korona-megpróbáltatás után állítólag kifelé megyünk a járványból, azon parázol, miért nem veszik komolyabban.

– Még szép, Tegyula, hogy parázok! – így amama. – Attól, hogy valamiről nem beszélnek, az a valami még nem tűnt el, elegendő csak tudatosan utánanézni a neten. Nem intézte el Putyin a koronát, ahogyan azt egyesek gondolják, a vírus még mindig itt van köztünk, csak a róla szóló hírek tűntek el vagy kerültek háttérbe!

– No de ismered, Tematild, azt a velős mondást, miszerint, amiről nincs szó a hírekben, az igazából nem is létezik! – bölcselkede az öreg.

A hírekben pedig többnyire csak az ukrajnai helyzetről esik szó. Mindenki mindent tudni vél, de igazából senki sem tud semmit, legfeljebb csak összevissza jártatja a száját. Az ámerikai ex-főseriffnek, a Trump bácsinak is volt a napokban egy hajmeresztő ötlete, vicces kedvében azt találta mondani, hogy szerinte az lenne a megoldás, ha ámerikai bombázók kínai felségjelzéssel megszórnák a zoroszokat, aminek következtében a ruszkik és a kínaiak hajba kapnának, s így az amcsik elégedetten hátradőlhetnének a fotelben. Elképzeltem a Trump bácsit, ahogyan élő közvetítésben követi a zorosz2kínai háborút, mintha egy baseball-meccset nézne. Lehet, hogy még az észak-koreai kisbarátját, a pufók Kimet is meghívná, hogy együtt zurkoljanak. Kétlem azonban, hogy zegény Kimnek most lenne kedve ilyesmihez. Nagyon frusztrált és csalódott lehet, hogy elkezdődött egy nagy háború, és őt kihagyták belőle, pedig az elmúlt években mennyi mindent tett annak érdekében, hogy belekössön valaki.

– Nem tudom, mi a teljes igazság, Tegyula – folytatá az ájuldozást a muter –, de ez a szerencsétlenség nem sok okot enged a derűlátásra. Igaz, a Vučko próbálta megnyugtatni a jónépet, hogy nem kell tartani élelmiszerhiánytól, van elegendő tartalékunk, az üzemanyag sem fog nagyon megdrágulni és a dinár is tartja magát, de mindezt olyan hangnemben tette, hogy reszketni kezdtem, amíg néztem.

– A Somborac meg is rajzolta a héten, hogy a zorosz meg a zukrán sztársina, a Putyin meg a Zelenszkij úgy döntöttek, békét kötnek, mert már nem bírják tovább nézni a Vučko tévés szenvedéseit – kuncoga atata.

– Ez egyáltalán nem vicces, Tegyula – nyugtalankoda az öreglány. – A tévében minden zuper, ám a Tibi bácsi, akitől az almát szoktam vásárolni a piacon, azt messélte, hogy a minap hasztalan járta sorra a zösszes benzinkutat a környéken, sehol sem kapott naftát, a boltokban zép lassan mindennek kúszik föl az ára, a zakértők szerint pedig már nem az a kérdés, hogy lesz-e globális élelmiszerválság, hanem az, hogy mekkora lesz!

– Ahogy mondod – vakará meg a fejét a fater –, én is hoppon maradtam a pénzváltókban, kettőben is, amelyikbe befordultam, hirtelen elfogyott az euró, csak a harmadikban kaptam egy keveset. És bár káo mindenből van elegendő, a héten mégis leállították a búza-, a liszt-, a kukorica- és az étolaj-kivitelt, a Vučko pedig „gazdasági világvégét” emlegetett.

– Bizony, zomzéd – mondá az éppen betoppanó Zacsek. – Még a választási kampány is az ukrajnai események árnyékában zajlik. Putyin ellopta a show-t!

– Pedig a Vučko történelmi győzelemre számít – jegyzé meg amama.

– Az lenne az igazán történelmi tett, ha változtatna a hintapalinta politikán – spekulála az öreg. – Legnagyobb dilemmája jelenleg az lehet, hogyan tartozni továbbra is a nyugati világhoz, de egyben jóban is maradni Putyinnal, akit itt sokan zuperhősnek, geostratégiai nagymesternek, politikai óriásnak tartanak, aki karatézik, hokizik, jeges vízben úszik, lő, medvét nyergel, s akinek üveges tekintetétől megdermed a zemberben a vér.

– Okkal töpreng a zerb államfő, zomzéd – bólogata a Zacsek –, merthogy Zerbia az egyetlen ország Európában, ahol utcai megmozdulást szerveztek a zoroszok támogatására.

– Azt hangoztatták, hogy a zoroszok és a zerbek mindörökké testvérek – csipkelőde atata.

– A Nagy Testvér meg közben figyel – kérkede olvasottságával a muter. – Emlékeztek a Párt jelszavára az 1984-ből: „A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő.”

– Kár, hogy a honi russzofília csak a politikára terjed ki – gondola bele a fater –, és kimaradnak belőle Dosztojevszkij könyvei, Csajkovszkij zeneművei és Tarkovszkij filmjei.

– Amennyire irracionális a ruszkik iránti feltétlen rajongás, ugyanannyira visszatetsző a zoroszellenes hisztéria is, ami most a nyugati világban zajlik – állapítá meg a Zacsek.

– Ahogy mondja, zomzéd – érte egyet az öreglány. – Ezek szerint nem eszünk többé orosz salátát? Meg nem olvasunk majd ezentúl Tolsztojt?

– Eszünk salátát, Tematild, csak valami fancy neve lesz a majonézes zöldségkutyuléknak – szellemeskede atata –, és Tolsztojt is olvasunk, csak főművének módosítjuk a címét. Nincs többé Háború és béke, helyette Különleges katonai művelet és béke van. A zorosz hivatalos narratíva szerint ugyanis nem háború, hanem különleges katonai művelet zajlik Ukrajnában.

– Ja, és a Nyugat sem vezetett be zankciókat Putyinéknak, csupán különleges pénzügyi műveleteket rendelt el ellenük – epéskede a Zacsek.

– Közben ezerrel dübörög a propaganda – fűzé hozzá az öreg.

– Eléggé kaotikus dolgok ezek – sóhajta amama.

– Mint minden, ami a politikával kapcsolatos – szögezé le a Zacsek, és megállapítását alátámasztandó, elmesséle egy viccet.

Az orvos, a természettudós és a politikus azon vitatkoznak, kinek a szakterülete volt előbb.

– Az orvostudomány az emberiség megjelenése óta létezik – mondja az orvos.

– A dinoszauruszok már jóval az emberiség megjelenése előtt éltek, előtte csak a nagy káosz volt – érvel a természettudós.

Mire a politikus: – És mit gondoltok, vajon ki okozta a káoszt?

Pistike, a különleges műveleteket mellőző hétköznapi hős