2024. április 26., péntek

Ezereurós bérek, 30 milliós beruházás

Valjevón épít gyárat a német Bizerba

Több mint harmincmillió eurót fektet be új valjevói üzemébe a német Bizerba. Az ipari mérlegelési, szeletelési és címkézési technológiák gyára mintegy 11 ezer négyzetméteren épül fel, alapkövét tegnap helyezték le Aleksandar Vučić államfő jelenlétében. A tervek szerint az év utolsó negyedében veszi kezdetét a termelési folyamat is. A valjevói üzemben főként mérlegeket készítenek majd. Több mint 300 foglalkoztatott számára nyílik álláslehetőség.

A köztársasági elnök az alapkő letétele során arról beszélt, hogy ebben a vállalatban sokkal magasabbak lesz a fizetés az országos átlagnál, 1772 eurós bruttó átlagbérre számítanak, ami 1100 eurós nettó keresetet jelent a Bizerba dolgozói számára. Ez a veljevói átlagbér kétszeresének felel meg. Bejelentette, hogy a gyár felépülése előtt el kell készülnie a Lajkovac–Valjevo útszakasznak is, mert megfelelő infrastruktúra hiányában nem lehet nagy előrelépéseket várni a gazdasági fejlődés terén sem. Úgy fogalmazott, hogy a valjevói ipari park, ahol ez a gyár is helyet kap, lényegében az egész kolubarai térség húzóerejét jelenti majd. Az állam sokat tett azért, hogy befektetőket vonzzon a térségre. Ennek köszönhetően Valjevo ismét e régió ipari központja lehet.

Vučić egyéb beruházásokat is bejelentett. Az említett útszakasz mellett a valjevói kórház felújítását ígérte. Erre a célra állítólag 25–30 millió eurót különítenek el, 15 millió euróból egy új épületszárnyat hoznak létre.

A tegnapi eseményen Andreas Kraut, a Bizerba vezérigazgatója, Anđelka Atanasković gazdasági miniszter és Lazar Gojković, Valjevó polgármestere is részt vett. Kraut arra fektette a hangsúlyt, hogy a legmodernebb technológiákat hozzák el Valjevóra, és az épületet is úgy építik meg, hogy megfeleljen a legújabb energiahatékonysági elvárásoknak. Mint mondta, már folyik a leendő foglalkoztatottak képzését végző központ létrehozása is.

Az 1866-ban alapított Bizerba 730 millió eurós éves forgalmat valósít meg, a világ 120 országában van jelen, 4300 embert foglalkoztat. A mérlegek mellett szeletelőgépeket, címkézőket, felügyelőségek számára rendszereket gyárt, szoftvereket fejleszt.