2024. április 26., péntek

Takarításra szorul a folyó partja

Gumiabroncsok csúfítják a Tisza-partot Törökbecsén

Törökbecse helyi közössége felszólítja a csónak- és kishajó-tulajdonosokat, hogy a napokban távolítsák el a Tisza-partról a folyó vizében lévő autó- és traktorgumikat. Jelenleg több száz gumiabroncs csúfítja a Tisza-partját a városban.

A gumiabroncsokat a vízi járművek tulajdonosai használják, arra helyeztetik csónakjukat, kishajójukat, amit a vízből már a tél beállta előtt el kellett volna távolítani. Ezt az idén sokan nem tették meg. A helyzetet az is nehezíti, hogy a Tisza vízszintje a kikötőben mintegy fél métert apadt, ennek következtében a parton nagy mennyiségű műanyagflakon, faág és vastagabb törzsek gyülemlettek fel. Ez legkevésbé sem nyújt szép látványt és a kikötött vízi járművek is veszélyeztetve vannak.

A helyi közösség takarítási akciót szervez a közeljövőben, amely alkalmával a szemetet eltávolítják, azonban mindazok a csónak- és kishajótulajdonosok, akik ott hagyják az abroncsokat, a vízi járművek őrzésének esetében nem igényelhetik régi kikötőhelyüket. A takarítási akciót a helyi közösség három állandó alkalmazottja végzi majd el, a megmozdulást pedig szükség esetén megismétlik.

A csónakok őrzését a helyi közösség az idén is május közepétől október 15-éig szervezi meg, amiért a felhasználónak ugyanannyit kell fizetnie mint tavaly, illetve a csónakra idényre szólóan 4000, míg a kishajóra 10.000 dinárt.

A törökbecsei Tisza-parton 305 kikötőhely van.