2024. április 26., péntek

Grubješić: Az orosz-ukrán konfliktus megerősítette Európa egységességét

A második hetébe lépett orosz-ukrán válság az egész nemzetközi közösségen belül is érezteti a hatását – mondta Suzana Grubješić, a Külpolitikai Központ alelnöke a Belgrádi Rádió műsorában.

A szakértő pozitívan értékelte, hogy Szerbia az ENSZ Közgyűlésén az Ukrajna elleni orosz katonai beavatkozást elítélő határozatra szavazott. Ennek kapcsán elmondta, hogy a döntés kockázatos lehet, de a megfelelő időben hozták meg.

A válságnak a Nyugat-Balkán térségére esetlegesen kiterjedő hatásairól elmondta, hogy nagyobb veszély fenyeget bennünket a gazdasági, mint a biztonságpolitikai következmények miatt. Vélekedése szerint az energensek, a gabona, a villanyáram, a kőolaj és a gáz árának a növekedése itt is érezhető lesz a jövőben.

Grubješić arra is felhívta a figyelmet, hogy már kb. egymillió menekült hagyta el Ukrajnát, de a becslések szerint ezt összesen mintegy 5 millió személy teheti meg a jövőben. Kiemelte, hogy az Európai Unió egységes a válság kérdései kapcsán, és egyértelműen az ukránok oldalán áll – közli a Szerbiai RTV.