2024. április 25., csütörtök
VILÁGIMANAP

Sötétségből a fénybe!

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek." Jeremiás próféta könyvének (29, 1-14) könyvének verseire alapozott mottóval állították össze az idei Világimanap liturgiáját a keresztény/keresztyén nőtestvérek Angliából, Walesből és Észak-Írországból – e három országból, amely Skóciával együtt az Egyesült Királyságot (EK) alkotja.

A világba szétküldött liturgiafüzetükkel, plakátjukkal, a hozzáfűzött magyarázatukkal hívnak minden békeszerető népet az ökumenikus imaórára. Mint tudjuk, az ökumenikus imaóra alapüzenete: „Informáltan imádkozni, imádságban cselekedni!" Ennek szellemében tartják meg szerte a világban minden évben, március első péntekjén az Ökumenikus Világimanapot.

Eddigi ismereteink alapján, Vajdaságban, 1951-ben tartották meg az első világimanapi liturgiát. A Földünk minden kontinensét átfogó keresztény/keresztyén mozgalmat az amerikai keresztyén nők kezdeményeztek 1887-ben. A kezdetben a Nők Világimanapjaként terjedt el a világban. Ezért általában napjainkban is nők állítják össze és mutatják is be a liturgiát.

Az idei imanapra választott jeremiási igevers a reménységről szól. Izrael hazája után vágyakozó népének, Bibliából ismert helyzetén elgondolkodva határozott úgy az EK Világimanapi Bizottsága, hogy megvizsgálja: milyen formái vannak manapság a száműzetésnek az Egyesült Királyságban?

„Azt szeretnénk, hogy az ökumenikus istentisztelet a sötétségből a fénybe vigyen, a negatívumoktól a pozitív remény felé lendítsen." – olvashatjuk többek között a bizottság levelében.

Újvidéken az Ökumenikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére 1994-ben kezdték el újból – minden évben másik templomban (a pravoszlávon kívül) – bemutatni a Világimanapot a keresztény/keresztyén asszonyok. A járvány helyzet enyhülésével, az idén ismét templomban tarthatják meg a világimanapi liturgiát.

Az ökumenikus imaórát ezúttal is az újvidéki Keresztény/Keresztyén Nők Ökumenikus Fórumának szervezésében, az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásával mutatják be a református, a szlovák evangélikus, az evangélikus-metodista, a görög-katolikus és a római katolikus egyház tagjai szerbül, magyarul, szlovákul, ruszinul és horvátul.

A szervezők szeretettel várnak minden békeszerető embert pénteken, március 4-én, a 17 órakor kezdődő Ökumenikus Világimanapra a szlovák evangélikus templomba (Vuk Karadžić 2.).