2024. április 23., kedd
UKRÁN VÁLSÁG

Kizárták az oroszokat a jégkorong-vb-ről

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) kizárta a májusi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat, ezáltal módosulhat a divízió I/A-torna programja is. A szervezet további büntetéssel is sújtotta a két ország szövetségét. Arról egyelőre nem született döntés, hogy a két kieső csapat helyére felkerülhet-e együttes a magyar érdekeltségű ljubljanai divízió I/A-tornáról. Sajtóértesülések szerint az egyik forgatókönyv, hogy az oroszok helyére a helsinki A csoportba Ausztria, a fehéroroszok helyére a tamperei B csoportba Franciaország kaphat besorolást. Így aztán az is kérdés, hogy ennek a divíziónak a küzdelmeit négy csapattal – a rendező Szlovénia mellett Magyarország, a Koreai Köztársaság és Románia részvételével – rendezik-e meg május 2–8. között, vagy a divízió I/B-ből feltöltik két csapattal. Ott eredetileg Litvánia, Lengyelország, Japán, Észtország, Ukrajna és Szerbia érdekelt április 25. és május 1. között. A finnországi vb házigazdái arról döntöttek, hogy az orosz tulajdonban lévő fővárosi Hartwall Aréna helyett egy másik csarnok ad otthont a helsinki csoport küzdelmeinek. Ezeken túl az IIHF elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior-világbajnokság (U20) rendezési jogát.

Az IIHF nemcsak a felnőtt férfi, hanem minden korosztályban büntette az orosz és fehérorosz férfi- és női válogatottakat és klubcsapatokat. A svéd, a finn és a cseh hokiszövetség arról határozott, hogy nem hívják meg az orosz válogatottat a május eleji, Svédországban esedékes Négy Nemzet tornára. Ez a négy szövetség évtizedek óta szorosan együttműködik, az idénybeli négy nemzetközi szünet alatt hagyományosan egy-egy tornának adnak otthont a másik három nemzeti csapat részvételével.

A FIFA és az UEFA felfüggesztette az orosz csapatokat

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban. Az UEFA egyúttal felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely 2012 óta – sajtóértesülések szerint – évi 40 millió eurót fizetett többek között a Bajnokok Ligája és a 2024-es Európa-bajnokság támogatásáért.

A döntés első kárvallottja a moszkvai Szpartak, amely az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Leipziggel találkozott volna, de a németek játék nélkül jutottak a negyeddöntőbe. A határozat súlyosan érintheti az idei katari világbajnokság pótselejtezőjében érdekelt orosz nemzeti együttest is, mert senki nem akar kiállni ellenük.

Az Orosz Labdarúgó-szövetség közleményében kijelentette, „kategorikusan nem ért egyet” a FIFA és az UEFA döntésével, mert az szerinte ellentétes a „sport szellemével”. A szervezet fellebbezést jelentett be.

Felfüggesztve a kézilabdázók is

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) felfüggesztette az orosz és a fehérorosz klubcsapatok, illetve a két ország válogatottjainak szereplését. A döntés további értesítésig minden aktuális klub- és válogatottsorozatra érvényes, továbbá orosz és fehérorosz játékvezetők nem működhetnek közre a mérkőzéseken, a szervezet tisztségviselői pedig nem vehetnek részt a jövőbeni üléseken. Az EHF azt is jelezte, hogy Moszkva helyett új helyszínen rendezik meg az U16-os strandkézilabda-Európa-bajnokságot, illetve a 2023-as Eb-kvalifikációs viadalt.

Nem lesz Oroszországban a röplabda-vb

A Nemzetközi Röplabdaszövetség (FIVB) elállt attól, hogy Oroszországban legyen idén nyáron a férfiak világbajnoksága. A FIVB egy hete, a harci cselekmények kezdete előtt még azon az állásponton volt, hogy az oroszok maradhatnak a vb-rendezők, a tegnapi bejelentés szerint azonban a világszövetség immár új helyszínt keres. A világbajnokságot augusztus 26. és szeptember 11. között rendezték volna tíz orosz városban.

Az úszók függetlenként versenyezhetnek

A vízi sportágak nemzetközi szövetsége (FINA) bejelentette, hogy függetlenként versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sportolók. A FINA tegnapi közleménye szerint Oroszország és Fehéroroszország képviselői a viadalokon önmagukat vagy semleges csapatukat képviselve ugorhatnak vízbe, nem használhatják nemzeti színeiket, szimbólumaikat és himnuszaikat. Az oroszokkal szemben egyébként már érvényben van egy ilyen büntetés a rendszerszintű állami doppingolás miatt, ez eredetileg idén, nem sokkal a decemberi, Kazanyba tervezett rövid pályás Európa-bajnokság előtt járt volna le. A mostani intézkedés visszavonásig szól.

A szervezet egyúttal jelezte, megfosztotta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a 2014-ben adományozott FINA-rendtől.