2024. április 26., péntek

Mi történne, ha megsérülne a csernobili atomerőmű szarkofágja?

Ahogy arról beszámoltunk, az ukrán–orosz fegyveres konfliktus első napjaiban az elhagyott csernobili atomerőmű közvetlen közelében is zajlottak a harcok.

Az elmúlt napokban pedig Szerbiában, főleg Vajdaságban erős északi, észak-keleti szél fújt, így újra felmerült a kérdés, mekkora veszélyt jelentene az országunkra, ha ilyen időjárási körülmények között megsérülne a régóta nem működő nukleáris reaktor, illetve az azt betakaró szarkofág.

Ivan Ristić meteorológus a Szerbiai RTV-n vendégeskedve kijelentette: amennyiben megtörténne a katasztrófa, és kikerülne a radioaktív hulladék a lezárt erőműből, előfordulhatna, hogy akár egy napon belül Szerbiába érhetne ez a roppant veszélyes anyag.

– Ukrajnában egy magas ciklon alakult ki épp az elmúlt napokban. Ez Magyarországon és Szerbián keresztül az Adriai-tenger felé vonult el – magyarázta, hozzátéve, mindez egyetlen nap leforgása alatt történt meg.

– Ukrajnában hullanak a bombák, miközben négy atomerőmű van az országban. A mostanság fújó szél elérheti a 20 méteres másodpercenkénti sebességet, és ez a légmozgás magasra viheti a port, ahogyan akár az atomerőműből felszálló anyagokat is – mondta.

Mint kifejtette, a port szállító ukrajnai levegő akár 10 óra alatt is elérheti Szerbiát. Azonban nem csak Szerbiát fenyegeti jelentős veszély, hiszen Európa nagy részének időjárása függ az északkeleti irányú légmozgástól.