2024. április 26., péntek

Az újvidékiek is segítik az ukrán menekülteket

Vajdaságban Kúlán, Verbászon, Mitrovicán és Inđiján fogadják a felajánlásokat

Jótékonysági akciót indított a Ukrán Nemzeti Tanács: felkérte a szerbiai polgárokat, hogy lehetőségeikhez mérten fogadják be az Ukrajnából érkező menekülteket. A közleményükben kiemelik, hogy az ország több pontján is jelentkezhetnek azok, akik élelmiszerrel vagy ruházattal tudnának hozzájárulni a menekülők ellátásához.

Újvidéken a Kobzar Ukrán Kulturális Központ fogadja a felajánlásokat. Felkeresésünkre az egyesület elnöke, Miroslav Kalenjuk elmondta, hogy az akció máris felülmúlta az elvárásaikat.

– Nagyon örülünk annak, hogy az emberek együttérzéssel fordulnak hozzánk. Annak ellenére, hogy csak nemrégiben hirdettük meg a kezdeményezésünket, Újvidéken máris több mint 30 felajánlással büszkélkedhetünk. Eddig 10 szálláslehetőséget kínáltak fel, családokat és egyéneket is el tudunk szállásolni, ha Újvidékre ukrajnai menekültek érkeznek. A helyiek házakban és lakásokban is biztosítanának helyet a háborús övezetből érkezőknek. Ugyanakkor ruházat és élelmiszer is összegyűlt már az újvidéki központban. Leginkább télikabátra, pokrócokra és tartós élelmiszerre van szükség – részletezte kérdésünkre az egyesület elnöke.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szívesen fogadják a magyar emberek felajánlásait is. A jótékonysági akcióval ugyanis tervezik támogatni a magyarországi humanitárius szolgálat munkáját, hiszen ott már a félmilliót is meghaladja az ukrán menekültek száma – mondta Miroslav Kalenjuk.

Az újvidékiek a kulturális központ 063/44-340-10-es telefonszámán jelezhetik adakozó szándékukat: a név és a cím megadását követően az egyesület önkéntesei a megbeszélt időpontban házhoz érkeznek, és átveszik az adományokat. A felajánlásokat Kúlán az Ivan Senjuk Művelődési Egyesületben, Verbászon pedig a Karpati Művelődési és Oktatási Központban fogadják, de a mitrovicai Kolomejka Ukrán Hagyományápoló Társaságnál és az inđijai Kalena Ukrán Művelődési Egyesültnél is jelentkezhetnek a jószándékú vajdaságiak.