2024. május 5., vasárnap

Kreml: Folytatódott az ukrajnai hadművelet

Washington 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Kijevnek, hogy támogassa az orosz hadsereg elleni küzdelmét

Az orosz csapatok szombaton folytatták az előrenyomulást Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin elnök az előző nap szüneteltette a hadműveletet a Kijevvel folytatandó tárgyalásokra várva, amelyek nem történtek meg – közölte az orosz elnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy Oroszország számított a hadműveletre válaszul a Nyugat által elfogadott szankciókra, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a gazdaságra gyakorolt káros hatásukat.
Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint viszont teljességgel valótlan az az állítás, hogy Oroszország felfüggesztette volna az ukrajnai csapatmozgásokat. A tanácsadó szombati üzenetében azt közölte, hogy Oroszország pénteken kiszélesítette a hadműveletet, este és éjszaka tömeges légi- és rakétatámadást intézett ukrán városok ellen. Cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, de leszögezte: nem fogad el ultimátumokat vagy teljesíthetetlen feltételeket.

Kijevben szombaton az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a Győzelem sugárúton, a főváros egyik fő útvonalán összecsapások voltak orosz és ukrán csapatok között.


Eredménytelen török erőfeszítések

Az ukrán fővárosban szombattól hétfő reggelig meghosszabbították a kijárási tilalmat. Bárkit, akit 17:00 és 8:00 (közép-európai idő szerint 18:00-9:00) óra között az utcán találnak, ellenségként fognak kezelni – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.
Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese az interneten közétett videofelvételen szombaton megerősítette: csecsen csapatokat vezényelt Ukrajnába. Egyben felszólította az ukránokat: döntsék meg a kormányukat. Kadirov szerint a csecsen csapatoknak eddig nem volt veszteségük, és az orosz katonák könnyedén elfoglalhatnak ukrán nagyvárosokat, közöttük Kijevet is.
Szombaton elérhetetlen volt az orosz elnöki hivatal honlapja, a kremlin.ru, jelentések szerint több orosz kormányszerv és állami média weboldala is kibertámadás áldozata lett – jelentette a Reuters brit hírügynökség.
Ankara erőfeszítéseket tesz az azonnali tűzszünet érdekében – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A török elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan részvétét fejezte ki az orosz támadásban elhunyt ukránok halála miatt. Zelenszkij köszönetet mondott a török elnöknek, amiért Törökország lezárta az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat.
Oroszország nem kapott semmilyen hivatalos értesítést Törökországtól, hogy lezárta volna a két szorost az orosz hadihajók előtt - idézte az ankarai orosz nagykövetséget az Interfax orosz hírügynökség. Egy nevének elhallgatását kérő török illetékes megerősítette a Reutersnek, hogy Törökország nem hozott ilyen döntést.

Előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hívta fel telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, és a hadművelet beszüntetésére kérte.
A török külügyminisztérium közleménye szerint Cavusoglu ismételten kijelentette, hogy Törökország kész helyszínt biztosítani az orosz és az ukrán elnök tárgyalásához,
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Oroszország elleni további szankciókat, köztük az Északi Áramlat gázvezeték lezárását és Oroszországnak a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből történő kizárását sürgette, mielőtt szombaton Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkozott.
„Azért jöttem Berlinbe, hogy felrázzam Németország lelkiismeretét, hogy valóban kemény szankciók mellett döntsön, amelyek befolyással lesznek a Kreml intézkedéseire" – mondta a lengyel miniszterelnök.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton bejelentette: Washington 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Kijevnek, hogy támogassa az orosz hadsereg elleni küzdelmét.

Továbbá kiderült: csecsen fegyveresek is harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában – ezt közölte az interneten szombaton feltett videofelvételen Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, aki felszólította az ukránokat, hogy döntsék meg a kormányukat. Kadirov közölte, hogy a csecsen erőknek eddig nem voltak veszteségeik. Hozzátette, hogy az oroszok könnyen bevehetnék az ukrajnai nagyvárosokat, köztük Kijevet, de az a feladatuk, hogy kíméljék az emberéleteket.

Harkiv megyében civileket szállító buszra lőttek, áldozatok

Polgári személyeket szállító buszra lőttek az orosz erők szombaton a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkivtól nem messze. Egy ember meghalt, 14-en megsérültek – mondta el az egyik helyi tisztségviselő. Az incidensről Volodimir Macokin, a Harkiv megyei Izjum város alpolgármestere tájékoztatta a Szuszpilne hírportált. A busz a Harkiv és a megyeszékhelytől délkeletre fekvő Izjum közötti autópályán haladt, amikor a Harkivtól mintegy 75 kilométerre fekvő Volohovir Jar településnél támadás érte.

Lövedék csapódott be szombaton a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjanka településen egy családi házba, hárman életüket vesztették – közölte a katasztrófavédelmi szolgálat. Kijevtől délnyugatra, Vaszilkiv településnél egész éjjel zajlottak a harcok, az ukrán erőknek azonban szombat reggelre sikerült megállítaniuk az oroszok rohamát – számolt be egy helyi tisztségviselő. A fővárostól alig húsz kilométerre északra fekvő vishorodi járásban szombat délelőtt viszont ismét kiújultak a harcok. Több település a térségben áram nélkül maradt. A járásban több mint száz orosz páncélos mozgását jelentették.
Eközben Luhanszk megyében az orosz hadsereg által támogatott szakadár erők elfoglalták Sztanicja Luhanszka, Krimszke és Markivka településeket, az ukrán vezetés ott maradt a megszállt településeken.
Az orosz erők légitámadást hajtottak végre Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparti Mariupol peremén fekvő Szartana faluban is. Legalább három ember meghalt – közölte a városvezetés sajtószolgálata.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) értesülése szerint Donyeckben vegyi anyagokkal készülnek provokációra az orosz erők: gázálarcokat osztottak az orosz katonáknak. Fennáll a veszélye annak, hogy vegyi anyagokat tartalmazó konténereket készülnek felrobbantani, hogy utána a polgári lakosság elleni vegyi támadással vádolják meg az ukrán fegyveres erőket - figyelmeztetett az SZBU.
Az északkeleti Szumi megyében, Ahtirka településen teljesen szétbombáztak egy laktanyát. A település mindazonáltal az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt maradt.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz hadsereg tüzérséget és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira.
„Ukrajna számos városában egész éjszaka folyamatosan működtek a légvédelmi szirénák, mert az orosz hadsereg tüzérséget, ezen belül rakétavetőket és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira" – fejtette ki Podoljak.
Kijevben szombaton, a délután öt órától kezdődő kijárási tilalom előtt többen kimerészkedtek otthonaikból és az óvóhelyekről, elsősorban azért, hogy feltöltsék élelemkészleteiket. Az élelmiszerboltokban nagy volt a tömeg, volt, ahol az utcán álltak sorba bejutásra várva az emberek, a választék azonban erősen leapadt. Különösen a romlandó élelmiszerekből, azaz tejből, kenyérből és zöldségekből volt hiány. A dohányáru-készletek is megcsappantak.
A gyógyszertárak zárva voltak, csak az éjjel-nappali ügyeletes állami patikák tartottak nyitva, ott is ablakon adták ki a gyógyszereket. Emiatt hosszú sorok alakultak ki a patikák előtt: a helybeliek elmondása szerint legalább két órát kellett várniuk, hogy megvehessék a gyógyszereiket. Szombatra a bankautomatákból kifogyott a készpénz. Kora este hat óra körül a belvárosban ismét távoli robbanások dörejét lehetett hallani.

Északról, keletről és délről is támadják Ukrajnát

Az elmúlt napokban az orosz csapatok több fronton indítottak támadást Ukrajna ellen. Fehéroroszország felől, a keleti határtól és a Krím-félsziget felől is hajtottak végre katonai hadműveleteket. A BBC térképén látható, hogyan veszi körbe az orosz hadsereg Ukrajna nagy részét.