2024. április 26., péntek

Traktoros tiltakozások Vajdaság-szerte

A gazdák a drága műtrágya és az üzemanyag miatt elégedetlenkednek

A tavaszi vetést hátráltatja a drága műtrágya és az üzemanyag. Emiatt tegnap több településen tiltakozó felvonulást tartottak a gazdák. Szerintük ugyanis sürgős intézkedésekre van szükség, hiszen a búza fejtrágyázásának a határideje február 25-e körül lejár.

Tegnap, Nagybecskerek, Szenttamás, Szabács, Bégaszentgyörgy, Rača, Dolovo, Ittabé, Blace és Roćevići gazdái tartottak egyórás tiltakozást. Nagybecskereken mintegy ötven traktorral vonultak fel a várost átszelő sugárúton.

Újra az utcára vonultak a szenttamási termelők, mert mint mondták, a szerb kormány nem teljesítette követeléseiket, még csak válaszra sem méltatta őket. A tiltakozó felvonulást követően az erőgépek és a traktorok a községháza előtti parkban parkoltak le. Radoslav Kurjački termelő felszólalásában elmondta, a nagybecskereki Bánáti Gazdák Szövetségének delegációjával jelen volt a szerdán Belgrádban tartott megbeszélésen, ahol a gazdákat Ana Brnabić miniszterelnök, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és Siniša Mali pénzügyminiszter fogadta.

− A kétórás megbeszélésen elmondtuk, hogy öt konkrét követelésünk van. Követeljük az eurodízel jövedéki adójának eltörlését a bejegyzett mezőgazdasági termelők számára, hektáronként 200 eurós támogatást kérünk az államtól. Követeljük továbbá az összes ki nem fizetett támogatást az igényléstől számított 45–60 napon belül, mielőbb szabályozni kell a külföldről behozott fagyasztott hús mennyiségét, valamint bevezetni a tejpor behozatalának ellenőrzését. Szerintünk ilyen módon jelentősen javulna a mezőgazdaság helyzete, a problémák pedig hosszú távon megoldódnának. Hangsúlyoztuk, nem egyszeri támogatást kérünk, hanem a fő cél a helyzet tartós megoldása. Két óra tárgyalás után mindössze annyit sikerült elérni, hogy az illetékesek megígérték, március 10-éig kifizetik az elmaradt prémiumokat és támogatásokat – magyarázta Radoslav Kurjački.

Elmondta azt is, kérték a kormány vezetőinek közbenjárását a korrupció felszámolására a támogatások és prémiumok kifizetésekor, továbbá az üzemanyag jövedéki adójának eltörlését a bejegyzett termelők számára.

Nagybecskereken a megmozdulás rendőri kíséret nélkül zajlott, incidens nem történt. A gazdák közölték, hogy egyelőre nincs szándékukban keményebb formában tiltakozni.

– Követeljük az eurodízel után fizetendő jövedéki adó megszüntetését. Ez a probléma már hosszú ideje tart és nagy teher számunkra. Most pedig előtérbe került a műtrágya nagyméretű drágulása. Patthelyzetbe kerültünk: a földművesek egyszerűen képtelenek beszerezni a szükséges mennyiségű műtrágyát, mert az túl drága. Ezzel veszélybe került az egész termelésük. Ha nincsen elegendő műtrágya a termeléshez, akkor nincs megfelelő termés sem. Hogy teljesítik-e majd a követeléseinket, hogy hektáronkénti 200 eurós támogatást kapjunk, azt nem tudom. Az is lehet, hogy teljesítik. Adja Isten. Úgy gondolom, hogy a problémát megértik. A miniszterelnök tisztában van azzal, hogy ez komoly probléma, és hogy az államnak segítenie kell – mondta Slavko Vukov nagybecskereki gazda, aki negyven éve földműves.

A gazdák szerint ebben a pillanatban gyors, de ideiglenes megoldás lehetséges. A mezőgazdaság rendszerbeli problémáinak a megoldása egy hosszabb folyamat része lehet.

– A miniszter a mezőgazdasági termékek árának az emelkedésével magyarázkodik, de mint azt tudják, még száz százalékkal sem emelkedtek a terményárak, esetleg 30-40 százalékkal. Viszont az újratermelési anyagok sokkal nagyobb mértékben drágultak és emiatt várjuk a kormány segítségét. Vannak ígéretek, de jelenleg csak valamiféle egyszeri segély lesz, a tavaszi vetés megsegítése – hallottuk Dalibor Paskulov bótosi földművestől.