2024. április 19., péntek

Elszálltak a nyersanyagárak

Az ukrán háború hatására nagyot ugrott a kőolaj és a földgáz ára, de a kínálati bizonytalanságok miatt a búza és a kukorica ára is jelentősen emelkedett. A nyersolaj ára az elmúlt időszakban is jelentősen emelkedett, a háború kirobbanását követően azonban a korábbiakhoz képest is nagyot ugrott a jegyzés, és 2014 óta először lépte át a 100 dolláros szintet az Európában irányadó Brent kőolajfajta. Az emelkedés oka, hogy sokan azzal számolnak, hogy a háború megzavarhatja a globális energiaellátást, bár a nyugati nagyhatalmak eddig még nem jelentettek be az orosz energiaszektorra irányuló szankciót. Oroszország egyébként a világ második legnagyobb olajtermelője.

Mindeközben jelentősen megugrott a földgáz ára is az Ukrajna elleni orosz támadás hírére, a Gazprom gázipari vállalat azonban jelezte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz tranzitjában Ukrajnán át. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, márciusi határidős jegyzésében 118 eurón jegyeztek 1 megawattórát, ami 32,7 százalékos emelkedés a szerdai értékhez képest.

A háború kirobbanásával párhuzamosan jelentősen emelkedett a búza és a kukorica ára is, mivel a befektetőket aggasztja, hogy a globális ellátásban problémák keletkezhetnek. Ráadásul az áremelekedés fokozza a globális élelmiszer-infláció további gyorsulásával kapcsolatos aggodalmakat is. Ukrajna és Oroszország együtt a világ búzaexportjának 29 százalékát adják, s akár jelentős fennakadások is keletkezhetnek a fegyveres konfliktus miatt. dn