2024. április 26., péntek

Hogy Dorina ki tudjon mozdulni a házból

A bácskossuthfalvi lány részére motoros tolószékre gyűjtenek

Édesanyjával, Máriával él a bácskossuthfalvi Orgona utca takaros, szívet-lelket melengetően otthonos házában a 22 éves Bagi Dorina. A tiszta szívű, szeretetre méltó lány a külvilág történéseiről, ismerőseiről, rokonairól és ismeretlen követőiről leginkább a legnépszerűbb közösségi portál, a Facebook közvetítésével szerez tudomást. Az ifjú hölgy decemberben tette ki legutóbb a lábát az otthona kapuján kívülre, mivel mozgáskorlátozott, illetve más egészségügyi problémája miatt tolószékbe kényszerül, csakis segítséggel közlekedhet. Egyedüli támasza, édesanyja, szilveszter estéjén életmentő sérvműtéten esett át a Szabadkai Közkórházban, amitől kezdve kényszerpályára kerültek a hétköznapjaik.

– Dorina koraszülöttként jött a világra Szabadkán, a terhességem 32. hetében, inkubátorba került. Amikor hazaengedtek bennünket, még semmi, illetve senki sem utalt arra, hogy az életét nem kis kihívással kell majd leélnie. Néhány hónapos korában már mutatkoztak az egyértelmű jelek, mert a mozgásfejlődésben le volt maradva a kortársaitól. Először a kötelező vizsgálatok alkalmával nyugtattak, hogy ne izguljunk, hiszen koraszülött, csakhogy idővel sem akart javulni a helyzet. Több helyen is megfordultunk tanácsot kérve, míg végül Szegeden kaptuk meg a diagnózist, miszerint Dorina egészségesen jött a világra, de miután az inkubátorba helyezték, több oxigént kapott, mint kellett volna. Emiatt szenvedett agysérülést, amit legkorábban az alsó végtagfejlődési fázisok lemaradásában észleltünk – kezdi a beszélgetést az édesanya, majd a szilveszter éjszakáján elvégzett operációra terelődik a szó.

– A műtét után azt a szigorú útmutatást kaptam, hogy ha nem vigyázok magamra, bármilyen fizikai erőbefektetés beláthatatlan irányba terelheti az egyébként sikeres műtétet követő gyógyulásomat. Habár a hozzánk közel állóknak hálával tartozok, hiszen amikor csak tudnak, közreműködnek a kihívásokkal járó helyzeteink megoldásában, ez mégsem oldja meg hosszú távon a mindennapi szükségleteinket. A célunk az lenne, hogy legalább bevásárolni vagy édesanyámhoz elgurulhassunk, hiszen Dorina tolószéke nem önjáró – hallhattuk Máriától, mint ahogy azt is, hogy lánya ugyan az udvarban megtalálta szerény, mégis önálló mozgásterét, de itt-ott a tolószékét valakinek mozgatnia kell, és az anyuka pont azokat az izmokat kénytelen ilyenkor használni, amit nem lenne szabad.

Dorina és Mária az Orgona utcai otthonuk virágoskertje előtt, ami az édesanya egyetlen hobbija (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dorina és Mária az Orgona utcai otthonuk virágoskertje előtt, ami az édesanya egyetlen hobbija (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A kéttagú család számára egy irányítható, akkumulátoros, nagy teljesítményű kerekesszék jelentene megoldást a jövőben. A nagy teljesítményre azért van szükség, mert a bácskossuthfalvi, mediterrán hangulatú Orgona utcában található otthonukba csak egy igen meredek domb bevétele után tudnak hazatérni. A rendkívül szerényen, de méltósággal és mindannyiunk számára példamutatóan élő családnak nem maradt más megoldás, mint a nyilvánosság ereje. A jó szándékú polgárok segítségét kérik, hogy ezt az egyébként költséges eszközt be tudják szerezni.

Dorinának ugyanis nagyon hiányzik a faluközpont, a piac nyüzsgése – tudjuk meg az édesanyától. A lány újról álmodik, de az, amire nekik szükségük van, még használtan is igen költséges befektetés. Az édesanya hozzátette, hogy a céleszköz beszerzése majd a remélt adományok nagyságától függ, illetve a piaci kínálattól. Ugyanakkor a jelenlegi információik szerint a számukra szükséges összeg 1200 és 2000 euró között mozog.

Dorina 76 kg, és az egyik székről a másikra történő átülésnél, a felállásnál is segítségre szorul.

– Az operációm után az én harcos lányom megmutatta, hogy mennyire ügyes, a lehetőségeihez mérten veszi az új kihívásokat. Illetve beszereztünk egy, a konyhai-fürdőszobai boldogulást könnyebbé tevő, speciális kerekű konyhai széket. Emellett van más olyan kerekes járássegítő alkalmasságunk is, amivel a lányom a házban, majd pedig az udvarban is meg tud fordulni, segítséggel – mondta végül az édesanya.

Mindazok, akik szeretnék megkönnyíteni Dorinának a motoros kerekesszékért folytatott harcát, az OTP Bank tolóablakainál az édesanya, Bagi Kósa Mária nevére nyitott számlára tudnak kezelési költség nélkül utalni belföldről pénzt a 325-9300600390633-38 dinárszámlára. Külföldről pedig eurót a RS35 325934170196064083 számlára tudnak befizetni, ez egyben az IBAN nemzetközi számlaszám is, az OTPVRS22-es swift code feltüntetésével, az Orgona utca 21. (Jorgovanska ulica, Stara Moravica) cím megadásával. A befizetés céljaként mindenképpen tüntessék fel, hogy donáció Dorina részére. Belföldi pénzintézmény esetében más, nem az OTP Bankban történő utalás vagy postai befizetés esetén bizonyos százalékban utalási költséget számítanak fel.