2024. április 26., péntek

Állati tetemek biztonságos elhelyezése

Átrakodóállomás épülhet a dögtemető helyén

Az állati tetemek biztonságos elhelyezése gondot okoz nemcsak a mezőgazdasági termelőknek, hanem a döntéshozóknak is, akiknek biztosítaniuk kell, hogy a tetemek a megfelelő helyre kerüljenek, és ne szennyezzék a környezetet, megelőzve ezzel az esetleges fertőzések felbukkanásának veszélyét. Szabadka Város területén eddig egy helyen, Csantavér és Újzsednik között tudták elhantolni az állati tetemeket. Most azonban megoldás születhet a problémára, ugyanis a tervek szerint az eddigi dögtemető helyén egy átrakodóállomás épül, ahonnan az elpusztult állatok tetemeit az inđijai Energozelena Kft.-be szállítják, ahol megsemmisítik azokat.


A projektről Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, valamint Vitković Aleksandar, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság titkára nyilatkozott lapunknak.
Bognár Pásztor Hajnalka szavai szerint az átrakodóállomás kiépítésére az idén 25 millió dinárt fordítanak.
– Az átrakodóállomás az állati tetemek összegyűjtésére és továbbszállításának biztosítására szolgál. A tetemeket ezidáig egy dögtemetőben hantoltuk el, amit igyekeztünk karban tartani, rendezni, és a fertőtlenítésre is odafigyeltünk, azonban ez a terület megtelt, a városnak nincs olyan helye, ahol ilyet lehetne tervezni, és különben is ez nem egy európai sztenderdeket kielégítő megoldás. Egy átrakodóállomás létesítését már régóta tervezzük, már az elődöm, a korábbi mezőgazdasági tanácsos is foglalkozott vele. Az idén azonban úgy tűnik, hogy sikerül megvalósítani. Az illetékes minisztérium 12 millió dinárt biztosított a projektre, míg a saját költségvetésünkből 13 millió dinárt különítettünk el erre a célra. Ez minden valószínűség szerint nem lesz elegendő, mert a tervezet szerint körülbelül 28 millió dinárba kerülne a kiépítése. Amint meglesznek a feltételek, megkezdjük az építkezést, és az illetékes minisztérium irányába minden hónapban le kell adnunk egy beszámolót a projekt előrehaladásáról. Korábban gondot okozott, hogy a terület, ahova az átrakodóállmást tervezzük, névlegesen nem volt a város tulajdonában, és először ezt kellett rendezni – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka.
A tanácsos emellett azt is elmondta, hogy az átmeneti időszakban kibetonozott platón elhelyezett zárt konténerekben helyezik el az állati tetemeket. A tartályokból az ezzel foglalkozó állami cég, az Energozelena munkatársai szállítják el a tetemeket a cégbe, ahol megsemmisítik azokat.
Vitković Aleksandar nyilatkozatában arra is kitért, hogy eddig az állati tetemek elhantolása több millió dinárral terhelte meg a mezőgazdasági titkárság költségvetését.


– Az önkormányzat, azon belül is a titkárságunk tetemes eszközöket fordít az elhullott állati tetemek begyűjtésére és biztonságos kezelésére. Az elmúlt esztendőben összesen 268 976 kilogrammnyi tetem került elhelyezésre, ami azt jelenti, hogy havonta 22,4 tonnányi. Nagy mennyiségről van szó, ami a mi költségvetésünket 6,8 millió dinárral terheli meg. Szabadkán és környékén nagy hagyománya van az állattartásnak, ezen belül is elsősorban a szarvasmarha és sertéstenyésztésnek, így a városunk egyike lesz azon három önkormányzatnak, ahol még az idén kiépülhet az átrakodóállomás. Szerbia-szerte egyébként összesen tíz ilyen állomás fog kiépülni az elkövetkező néhány évben, ami fontos lépés az Európai Unió felé vezető úton – mondta Vitković Aleksandar.
A titkár emellett arról is beszámolt, hogy a gazdáknak, az eddigi gyakorlat szerint, csak annyi feladatuk volt az állati tetemekkel, hogy jelezniük kellett az állatorvos, valamint a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság felé, hogy elpusztult az állatuk, és ezt követően az illetékesek biztosították az elszállítást is. Ez minden bizonnyal megváltozik a jövőben.