2024. április 26., péntek

Hogy került a pénz a svájci számlára?

Drobnjak 2011-es vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezett megtakarított pénzzel

Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak (Putevi Srbije) Közvállalat igazgatója 2008-ban a svájci Credit Suisse Bankban nyitott titkos számláján félmillió frankkal, azaz valamivel több mint 300 ezer euróval rendelkezett – közölte a bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságíró-hálózat, a KRIK. A Svájci titkok elnevezésű nemzetközi projektumon keresztül hozzájutott információkra hivatkozva közölték, Drobnjak ezt a számlát nem sokkal azután nyitotta meg, hogy az állami vállalat élére került.

A KRIK információi szerint a 14 éve igazgatói tisztségen levő Drobnjak 2007 áprilisában nyitott bankszámlát Svájcban. Még az év végén, az akkori, a Demokrata Párt által vezetett kormány, az akkori kormányfő, Božidar Đelić nevezte ki a Szerbiai Utak élére. Svájci számlájának mérlege pedig 2008 derekán duzzadt 300 ezer euróra, miközben Drobnjak hozzáférési lehetőséget adott Radovan Marinkovićnak, a Centrolek és a Minnex Trading Corporation vállalatok tulajdonosának. A számláról ugyanakkor nem értesítette a Korrupciómegelőzési Ügynökséget. A 2011. évi vagyonnyilatkozata szerint nem volt megtakarított pénze.

Zoran Drobnjak, mielőtt az állami vállalat élére került, egy másik közvállalatot irányított, a PZP Beograd útépítő vállalatot, amelyet 2011-ben magánosítottak, Miroslav Mišković és Milo Đurašković vállalkozók vásárolták meg. Ellenük egyébként bírósági eljárás is indult, ugyanis azzal gyanúsították a vállalkozókat, hogy az útépítő vállalatokból jelentős pénzt húztak ki. A vádak alól azonban mindkettőjüket felmentették.

Drobnjakot a Demokrata Párt nevezte ki a tisztségére, ám a hatalmi váltás után is az állami vállalat élén maradt, annak ellenére, hogy 2011-ben lejárt a mandátuma. Azóta megbízott igazgatóként végzi a munkáját, annak ellenére, hogy a hatályban levő törvények szerint erre csupán egy éven keresztül lenne joga, mégis 11 éve nem változott a státusa. A törvényszegésre az Állami Revizori Intézet (DRI) is rámutatott már, legutóbb a múlt év végén.

A KRIK megkereste Drobnjakot, hogy válaszoljon bizonyos kérdésekre, de ő ezt elutasította. Marinković viszont, aki felhatalmazási joggal rendelkezett a svájci számla kapcsán, a KRIK-nek telefonon azt állította, hogy a számla valójában az övé, és Drobnjak csak segített neki, hogy az amerikai és lengyelországi számlájáról, a saját vállalkozásaiból megkeresett pénzt felhasználhassa a belgrádi Banovo Brdón tervezett családi házának építésében. A munkálatok felügyeletével éppen Drobnjakot bízta meg, hiszen ő akkor Amerikában tartózkodott. Marinković szavai szerint Drobnjaknak csak annyi köze van a számlához, hogy elutazott Svájcba, aláírta a számlanyitáshoz szükséges papírokat, megvacsorázott, és hazarepült.

A svájci titkok (Suisse Secret) oknyomozás azokra az információkra alapoz, amelyekhez a Süddeutsche Zeitung német lap jutott hozzá, majd megosztotta a nemzetközi Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nemzetközi újságíró-szervezettel. Az oknyomozásban 39 ország 48 szerkesztőségének több mint 160 újságírója vett részt. A KRIK is része volt ennek, és azokat az információkat elemezte melyek Szerbiához kapcsolódnak. Drobnjak csak egy azok közül, akiknek a neve a bankszámlák kapcsán felmerül.