2024. április 26., péntek

Véget ért a Győr nagy sorozata

A hétvégén lezárult a csoportkör a női Bajnokok Ligájában, a két csoportba sorolt tizenhat csapat egyaránt lejátszotta mind a tizennégy mérkőzését. Az utolsó napra is maradtak még kérdések a továbbjutóhelyek kapcsán, noha a legnagyobb sztorit a már biztos csoportelső Győr veresége jelentette. A magyar csapat 2018 januárja óta őrizte példátlan sorozatát a BL-ben, ugyanis 70 meccsen át egyszer sem kapott ki a rendes játékidőben (62 győzelem és 8 döntetlen született), most azonban a norvég Kristiansand otthonában 30:29-re a hazaiak győztek. A végig kiegyenlített mérkőzés utolsó támadásaként a Győrnek még volt esélye egyenlíteni, de Veronica Kristiansen lövését hárította válogatottbeli csapattársa, Katrine Lunde. A Győr így is nagy fölénnyel nyerte a B csoportot, a siker viszont sokat ért a Kristiansandnak, akik így felértek a második helyre, és nem kell részt venniük a rájátszásban.

Ugyanez volt a célja az A csoportban a Ferencvárosnak is, amely a feladat rá eső részét elvégezte a Dortmund legyőzésével, ám mivel a másik meccsen a Rosztov legyőzte a Brestet, így az oroszoké lett a kedvezményezett továbbjutóhely az Esbjerg mögött, az FTC pedig a harmadik helyen zárt. Az új lebonyolítás értelmében a csoportok utolsó két-két helyezettje búcsúzik a BL-től, a 3–6. helyen végzők pedig kétfordulós párharcokban döntenek a legjobb nyolc közé jutásról. A Ferencváros ellenfele itt a ljubljanai Krim lesz, az első fordulót március utolsó hetén rendezik. A Győrnek legközelebb csak április-május fordulóján kell pályára lépnie a BL-ben, negyeddöntős ellenfele az Odense vagy a Metz lesz.

Eredmények, 14. forduló, A csoport: Ferencváros–Dortmund 23:21, Brest–Rosztov 18:29, Budućnost–Koprivnica 27:21, Bukarest–Esbjerg 29:29. Végeredmény: Esbjerg 23, Rosztov 21, Ferencváros 19, Brest 17, Bukarest 15, Dortmund 9, Budućnost 6, Koprivnica 2 pont. B csoport: Kristiansand–Győr 30:29, Ljubljana–Sävehof 32:18, CSZKA Moszkva–Metz 27:26, Odense–Kastamonu 37:29. Végeredmény: Győr 26, Kristiansand 20, Metz 19, CSZKA 16, Odense 15, Ljubljana 10, Sävehof 6, Kastamonu 0 pont. A rájátszásban: Ljubljana–Ferencváros, Dortmund–Metz, Odense–Brest, Bukarest–CSZKA.