2024. május 5., vasárnap

Ismert nők határon innen és túl

Több mint 460 ezer eurós IPA-projektumot valósít meg az Újvidéki Városi Múzeum

Mileva Marić Einstein munkásságának bemutatásával kezdi meg azoknak az ismert vajdasági nők életútjának és sikereinek ismertetését az Újvidéki Városi Múzeum, akik a tudomány és kultúra területén jeleskedtek. A matematikus és fizikus kutatónőről szóló interaktív tárlatot a múzeum péterváradi helyiségeiben mutatják be, amelyet az Interreg IPA CBC Magyarország – Szerbia projekt keretében teljesen felújítanak – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a három vajdasági és három magyarországi települést érintő idegenforgalmi útvonal stratégiai tervezetét is.

Az Ismert nők a tudomány és kultúra területén elnevezésű projektum célja, hogy népszerűsítse a határ menti régióban tevékenykedő sikeres nők örökségét. A tudományban és a kultúrában jeleskedő nőkhöz kapcsolódó közös idegenforgalmi útvonal létrehozásával hozzá szeretnének járulni a két ország közötti kapcsolat további erősítéséhez is – emelte ki Vesna Iković, a projektumot vezető Újvidéki Városi Múzeum igazgatója.

Dr. Tatjana Pivac, Vesna Iković és Ivana Jovanović Gudurić a sajtótájékoztatón (Fotó: Dávid Csilla)

Dr. Tatjana Pivac, Vesna Iković és Ivana Jovanović Gudurić a sajtótájékoztatón (Fotó: Dávid Csilla)

– Az útvonalon két nagy állandó multimédiás kiállítást nyitunk meg: Mileva Marić Einstein munkásságát Újvidéken mutatjuk be, a szegedi tárlat viszont Bäck Manci fotóművész, Kukovetz Nana festőművész és Fischhof Ágota könyvtáros tevékenységét öleli fel. A múzeumi élmény megteremtésében fontos szerepet töltenek be az olyan modern digitális eszközök mint a 3D kivetítés és a kiterjesztett valóság (AR) technológiája – mondta a múzeumigazgató.

A projektum összértéke meghaladja a 463 ezer eurót, s ennek nagy részét, azaz csaknem 394 millió eurót uniós forrásokból biztosítottak. Az idegenforgalmi útvonal Újvidéken indul, majd Zomboron és Szabadkán keresztül jut el Szegedig. Magyarországon a projekthez Makó és Kecskemét is társult – sorolta a főútvonalat meghatározó településeket Ivana Jovanović Gudurić, az Újvidéki Városi Múzeum kurátora. Hangsúlyozta, hogy az útvonal mentén olyan fontos helyszíneket, múzeumokat és galériákat lehet majd látogatni, amelyek híres nők életéhez és munkájához kapcsolódnak.

Az idegenforgalmi kínálat feltérképezésével az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karát bízták meg: a stratégiai terv kidolgozását a Földrajzi és Idegenforgalmi Tanszék kutatócsoportja dr. Tatjana Pivac vezetésével végezte el. A projektum keretében kidolgoznak egy mobilalkalmazást is, amely által a látogatók eligazodhatnak a helyszínek között, illetve megismerhetik a célterülethez kapcsolódó ismert nők életét és eredményeit. Az útvonal népszerűsítését és fenntarthatóságát pedig egy közös „branding platform” is támogatja – emelték ki a sajtótájékoztatón. Újságírói kérdésre elmondták, hogy a projektum által felölelt összes helyszín és életút a mobilalkalmazás kidolgozását követően válik sajtónyilvánossá.