2024. április 26., péntek

Legidősebb polgártársaink érdekében

Kitüntetés az Újvidéki Nyugdíjasok Egyesületének

Az államelnök az államiság napja alkalmából elismerő oklevélben részesítette a nyugdíjasainkat sok mindenben támogató szervezetet
Momo Čolaković egyesületi elnök elmondta, hogy valójában érdemrendről van szó:

– Az aranyéremnek minősíthető kitüntetéssel érdemeinket jutalmazta Aleksandar Vučić államelnök, tette ezt február 15-e, az államiság napja alkalmából. Különösen hálásak vagyunk neki azért, mert felismerte munkánk jelentőségét, azt a tényt, hogy legidősebb polgártársaink javát szolgáljuk. Köszönettel tartozunk Miloš Vučević polgármesternek is azért, amiért megteremtette az egyesületünk sikeres működéséhez szükséges feltételeket. Az elismerés megilleti a 25 ezernél is több tagunk mindegyikét, akárcsak azokat a szerkesztőségeket, sajtószerveket, amelyeknek köszönhetően aktivitásainkról a nyugdíjasok hírt szereznek. Nekünk, a város legidősebbjeinek kötelességünk támogatást nyújtanunk azoknak a fiataloknak, akik egyszer majd a mi helyünkön lesznek, ezért is fontos a mi tevékenységünk – magyarázta Čolaković, majd arról beszélt, hogy mi mindennel foglalkozik még egyesületük.

Arra törekszenek, hogy a nyugdíjról szóló törvény minden mozzanatát betartsák a nyugdíjasok boldogulásának érdekében, védelmet biztosítanak azoknak az időseknek, akiknek erre szükségük van. Újvidéken 4745 ilyen, népjóléti tekintetben veszélyeztetett idős személy él, ők azok, akik havi nyugdíjának az összege nem éri el a 16 ezer dinárt.

Az egyesület védelmét élvezik azok is, akik korai nyugdíjaztatásra kényszerülnek, Čolaković és az egyesület azt szorgalmazza, hogy emiatt csak a 65. életév betöltéséig vonjanak le bizonyos összeget kifizetéskor.

– Nagyon jó lépésként ítéljük meg a nyugdíjasok állami támogatását egyszeri pénzsegélyekkel. Kiváló az együttműködésünk a polgármesterrel és az önkormányzattal, aminek köszönhetően az országban egyedülállóak vagyunk tevékenységi körünkben. 52 újvidéki céggel, intézménnyel, művelődési létesítménnyel kötöttünk támogatási szerződéseket, aminek köszönhetően nyugdíjasaink évente akár 1-1,5 nyugdíjnyi összeget is megtakaríthatnak az árengedmények révén. Az önkormányzat minden évben 400 újvidéki nyugdíjast gyógyfürdőbe küld, kifizeti a költségeket. A városban 19 nyugdíjasklub működik, akárcsak két nyugdíjasotthon. Ezek Tiszakálmánfalván és Kátyon várják az időseket, további 5 ilyen otthon létrehozását tervezzük, Kamenicán, Ledinvcen, Bukovac faluban és Csenejen – mesélte az egyesület elnöke.