2024. április 26., péntek

Kik szedhetik majd az új koronavírus elleni gyógyszert?

Az egészségügyi tárca munkacsoportjának döntése értelmében a Pfizer Paxlovid nevű koronavírus elleni gyógyszerét kiküldik az egészségügyi intézményeknek – nyilatkozta a Szerbiai RTV műsorában Jelena Mitrašinović, a szerbiai gyógyszerügynökség képviselője.

A már korábbról alkalmazott Covid–19 elleni gyógyszerekhez hasonlóan a Paxlovidot is azoknak a nagykorúaknak javasolják, akiknek nincsen szükségük oxigénterápiára, ám fennáll náluk a súlyos klinikai kórkép kialakulásának a kockázata. A gyógyszer szedését a tünetek megjelenését, illetve a fertőzés tényének a megállapítását követő öt napban javasolt megkezdeni. A Pfizer kutatási eredményei szerint a Paxlovid 90 százalékkal csökkentheti a kórházi felvételre szoruló betegek és a halálos kimenetelű esetek számát a rizikócsoportba tartozó személyeknél.

A gyógyszer csak az orvos ajánlására lesz elérhető, és előírás készült arról is, hogy mely más orvosságokkal együttesen nem engedélyezett alkalmazni a Paxlovidot.

A szóban forgó gyógyszert nem szedhetik a várandós nők, a kismamák, és a 18 éven aluliak, illetve azok, akiknek vese-, vagy májelégtelenségük van.