2024. április 26., péntek

Számos kérdésben a kormány álláspontjával szemben szavaztak a svájciak

A referendumon a választópolgárok többsége támogatta a dohánytermékek reklámjának további korlátozását, egyben elutasította a berni vezetés által szorgalmazott sajtócsomagot, amely a többi között állami támogatást irányzott volna elő újságok, folyóiratok és internetes sajtótermékek számára, valamint a bélyegilletékek tervezett eltörlését, ami évi 250 millió svájci frank bevételkiesést eredményezett volna a kincstárnak.

A választópolgárok 56,61 százaléka szavazott arra, hogy betiltsák a dohánytermékek reklámját olyan helyeken, ahol gyerekek és serdülők láthatják. Így a többi között a jövőben tilos lesz ilyen termékeket nyilvános plakátokon, mozikban, a sajtóban, illetve sportpályákon reklámozni.

Eddig mindössze a televíziós és rádióműsorokra vonatkozott a tilalom, illetve olyan reklámokra, amelyek kifejezetten fiatalkorúakra irányultak volna. A svájci kormány azonban még ezt is túlzottnak tekintette.

Svájc számára kiemelt fontossággal bír a dohányipar. A világ legnagyobb dohányipari vállalatai rendelkeznek telephellyel a dohánytermelő, feldolgozó és exportáló alpesi országban.

Sajtótámogatási tövénycsomagjával a berni kormány évente 151 millió svájci frankot juttatott volna a reklámbevételek hiányával és az előfizetők számának apadásával küzdő sajtóorgánumoknak. A szabályozás bírálói szerint az érintett sajtótermékek elveszítenék függetlenségüket az állami támogatás miatt. Az előterjesztést a választópolgárok 54,56 százaléka utasította el.

A negyedik népszavazási kérdés az állatkísérletek radikális tilalmára vonatkozott, és egyebek között tiltotta volna az állatkísérletek nyomán kifejlesztett termékek importját is. A kezdeményezést a szavazók 79,08 százaléka utasította el.