2024. április 26., péntek

Mit hoz az üzemanyagárak befagyasztása?

A kormány a minap úgy döntött, hogy egy hónapra befagyasztja az üzemanyag árát, azzal a lehetőséggel, hogy később a döntést meghosszabbíthatják. Az előírás szerint a kiskereskedelemben a 95-ös benzin literenkénti ára legfeljebb 171, az eurodízel ára legfeljebb 179 dinár lehet.

Az illetékes minisztérium közlése szerint erre azért volt szükség, hogy megakadályozzák más termékek árának növekedését, és hogy az áringadozások ne gyakoroljanak negatív hatást a polgárok életszínvonalára.

Az N1-nek nyilatkozó szakértők szerint azonban a döntéshozók azzal segíthetnének a legtöbbet a polgároknak, ha csökkentenék a jövedéki adó mértékét. Mint mondják, a jelenlegi döntéssel a kereskedőknek kell viselniük az anyagi terheket, de a rendelet feloldásával a fogyasztók is nehéz helyzetbe kerülhetnek. Hozzáteszik, hogy a döntés hátterében politikai okok lehetnek, vagyis az, hogy közelednek a választások.
Miša Brkić gazdasági újságíró is arra hívta fel a figyelmet, hogy egy általános drágulást okozhatna az üzemanyag árának növekedése.