2024. március 29., péntek

Optimizmussal a jövő felé

Siniša Mali: 2026-ig az átlagbér eléri az 1000, az átlagnyugdíj pedig az 500 eurót

Az új kormány alatt 2026-ig az átlagfizetés eléri az 1000, az átlagnyugdíj pedig az 500 eurót – jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter. Mint mondta, 2012 júliusában 8,5 milliárd dinár volt a számlánkon, így nem tudtuk kifizetni a béreket és a nyugdíjakat.

– Jelenleg teljesen fizetőképesek vagyunk. Nehéz reformokon keresztül elértük, hogy négy évre rá már  költségvetési többletet jegyeztünk.  Megígértük, hogy a bérek és a nyugdíjak a következő időszakban növekednek, és most azon munkálkodunk, hogy az új kormány alatt az átlagbér elérje az 1000, az átlagnyugdíj pedig az 500 eurót – közölte Mali.

A tárcavezető rámutatott, annak ellenére, hogy a világ még mindig súlyos gazdasági válsággal küzd, Szerbia továbbra is támogatja a polgárait.

– A kormány csütörtökön elfogadta a 100 eurós állami támogatást szabályozó új törvényjavaslatot. A nyugdíjasoknak pedig kifizették a 20.000 dináros egyszeri segélyt. Szerettük volna megmutatni az idősebb polgároknak, mennyire törődünk velük, és hogy hálásak vagyunk nekik mindazért, amit eddig  az országért tettek – fejtette ki Mali.

Hozzátette, a támogatásokkal megmutatták Szerbia gazdasági erejét, és hogy az ország  felelősségteljes gazdaságpolitikát követ. Ha pillantást vetünk a környező országokra, láthatjuk, hogy a gyárak bezártak, az emberek elveszítették a munkahelyüket, nekünk pedig sikerült megőriznünk a gazdasági stabilitást.

Az újabb 100 eurós  segélyről elmondta, azok a fiatalok, akik az első 100 eurót kérték és megkapták, nem kell újból jelentkezniük, számlájukra automatikusan megérkezik a pénz. A kifizetés június 1-jén kezdődik, és szintén három napig tart. Azok a fiatalok, akik nem kérték az első 100 eurót, vagy erre nem volt joguk, május 16-ától 31-éig jelentkezhetnek az újabb támogatásra.